De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Manifestare religioasă şi culturală la Şcoala Pârcovaci
Şcoala Generală Pârcovaci din judeţul Iaşi şi parohia Pârcovaci, Protopopiatul Hârlău, i-au sărbătorit joi, 8 noiembrie 2012, în mod deosebit pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. De peste două decenii cei doi sfinţi îngeri ocrotesc unitatea şcolară din Pârcovaci.
Elevii şi profesorii de la Şcoala Generală Pârcovaci i-au cinstit, în urmă cu două zile, prin rugăciune, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Imediat după Revoluţie cei doi sfinţi au fost aleşi să ocrotească această instituţie. An de an, pe 8 noiembrie, se oficiază Agheazma mică şi Parastasul pentru cadrele didactice şi elevii care au plecat la Domnul de-a lungul celor peste 100 de ani de existenţă ai şcolii. Manifestările au continuat cu un program artistic oferit de copiii Şcolii Pârcovaci. "Am trăit cu toţii o bucurie şi ne-am îndreptat gândurile spre înaintaşii noştri. Am citit pe chipurile profesorilor şi ale copiilor faptul că-şi doresc pe viitor ca relaţia şcolii cu Biserica să fie una constructivă şi rodnică. După anul 1990, cadrele didactice de la Şcoala Pârcovaci, împreună cu preotul paroh de atunci, Mihai Amarghioalei, au hotărât să pună această unitate şcolară sub patronajul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil", a mărturisit pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. Învăţământul în Pârcovaci a debutat în anul 1896. Generaţie după generaţie, aici s-au format oameni pentru societatea românească şi pentru Biserica noastră. Unul dintre cei mai de seamă fii ai satului, ca cel care a urmat învăţământul primar în Pârcovaci, a fost arhimandritul Vartolomeu Dolhan. "Acest vrednic părinte s-a născut în parohia noastră acum 100 de ani, iar după ce a urmat cursurile şcolii din Pârcovaci s-a închinoviat la Schitul Boureni, urmând ca mai apoi să fie vieţuitor al Mănăstirii Râşca. A ajuns apoi la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde a restaurat pictura lui Gheorghe Tattarescu din acest sfânt lăcaş. A fost licenţiat al Facultăţii de Artă din Iaşi, sub bagheta pictorului Nicolae Tonitza. Serbările de astăzi (n.r. joi 8 noiembrie) se doresc a-i fi închinate părintelui Vartolomeu Dolhan. Cu toţii dorim ca şcoala din Pârcovaci să poarte numele părintelui Vartolomeu Dolhan care a însemnat atât de mult pentru comunitatea noastră şi pentru Mitropolia Moldovei şi Bucovinei", a spus pr. protopop Nicolae Crăciun.