„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din București miercuri, 25 decembrie 2024. Credincioșii sosiți pentru a se împărtăși din bogatele daruri duhovnicești ale acestei slăvite sărbători s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Manifestare ştiinţifică la Galaţi
În perioada 10-11 noiembrie 2016, la Galaţi s-a desfăşurat Simpozionul știinţific „2016 - Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, ne-a declarat pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi comunicare media. Evenimentul a fost precedat de conferinţa semestrială de toamnă a preoţilor slujitori din întreaga Arhiepiscopie a Dunării de Jos. Sesiunea festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului a avut loc în după-amiaza zilei de 10 noiembrie, în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a rostit un cuvânt de binecuvântare şi întâmpinare. În prima zi a simpozionului au conferențiat: dr. Nicolae Şerban Tanaşoca, directorul Institutului de studii sud-est europene al Academiei Române; dr. Ioana Feodorov, cercetător ştiinţific în cadrul aceluiaşi institut; prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi director al Muzeului Brăilei „Carol I”; dr. Zamfira Mihail, cercetător ştiinţific; prof. univ. dr. Iolanda Ţighiliu de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa; și prof. univ. dr. Olimpia Mitric de la Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Vineri, în a doua zi a simpozionului, lucrările s-au desfăşurat în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi au fost prezidate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Printre vorbitori au fost pr. lect. univ. dr. Ion Banari de la Universitatea „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău; scriitoarea Lidia Popiţa Stoicescu; Teodora Stanciu, redactor la Radio Trinitas şi jurnalist cultural; pr. Eugen Drăgoi. Referatele susţinute de cei 28 de conferenţiari în cadrul simpozionului se vor constitui într-un nou volum ce va fi editat în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca expresie a bunei cooperări dintre arhiepiscopie şi Universitatea „Dunărea de Jos” prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.