Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Manifestări cultural-religioase dedicate Episcopului Melchisedec Ștefănescu
Cea de-a douăzeci și una ediție a manifestărilor cultural-religioase dedicate ierarhului Melchisedec Ștefănescu (1823-1892) a fost marcată duminică, 16 mai, în orașele Bacău și Roman. La Parohia „Sfântul Dumitru”-Narcisa din Bacău, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar la Roman, la mormântul ierarhului romașcan, a fost săvârșită o slujbă de pomenire.
Duminică, 16 mai, credincioși băcăuani s-au adunat în zona de sud a municipiului Bacău, la Parohia „Sfântul Dumitru”-Narcisa, unde au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, care a slujit Sfânta Liturghie arhierească.
La final, ierarhul a oferit credincioșilor câte un exemplar din cartea sa, „Prinos de recunoștință pentru femeia creștină”, după care a premiat preoții coordonatori ai grupurilor care s-au calificat la faza eparhială a concursului național catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, respectiv: preotul Ionuț Pleșcău de la Parohia „Sfântul Dumitru”-Narcisa, Bacău (premiul 1), preoții Cristinel Capraru de la Parohia „Sfântul Dimitrie” Vad- Iucșa, județul Neamț, și Vasile Popa de la Parohia „Sfântul Nicolae” Poduri, Bacău (premiul 2) și preoții Gabriel Marian Radu de la Parohia „Sfântul Dumitru” Fulgeriș, Bacău, și Lucian Vartolomei de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Larga (premiul 3).
La Roman, ierarhul Melchisedec și membrii familiei sale, trecuți în veșnicie, au fost pomeniți la Catedrala Arhiepiscopală în timpul Sfintei Liturghii, după care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și soborul preoților s-au deplasat la mormântul episcopului, unde au săvârșit o slujbă de pomenire la împlinirea a 129 de ani de la nașterea sa în ceruri.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adus la cunoștință credincioșilor că este în derulare întocmirea dosarului care cuprinde viața și activitatea ierarhului Melchisedec, dar și despre evlavia credincioșilor băcăuani și romașcani în vederea unei posibile canonizări, în viitor.
„Vă mulțumesc tuturor care veniți aici an de an și dați dovadă de respect, de evlavie, de pioșenie pentru acest Episcop al Romanului și al întregii Biserici Ortodoxe de pretutindeni! A fost cunoscut în toate Bisericile, în cele slave și în cele grecești. Să rânduiască Dumnezeu ca acest tablou să se transforme în icoană”.
Totodată, pentru a împlini și dimensiunea filantropică a evenimentului din această zi, la Fundația „Episcop Melchisedec“ au fost oferite pachete cu alimente beneficiarilor serviciilor sociale.