În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Manifestări culturale în Episcopia Caransebeșului
Corul Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeș a sărbătorit duminică 5 ani de existență, momentul fiind aniversat într-un cadru festiv deosebit, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În partea a doua a serii a fost vernisată o expoziție de icoane pictate de tineri și au fost oferite daruri celor implicați în realizarea acestora.
Evenimentul cultural a fost împărțit în două etape, cuprinzând în prima parte aniversarea a 5 ani de existență a Corului Catedralei „Învierea Domnului” din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Cu această ocazie, corul preoților din Episcopia Caransebeșului a deschis seara cu un recital de pricesne și cântări bisericești specifice acestei perioade. În continuare, a fost prezentată activitatea corului de-a lungul celor 5 ani într-un format multimedia, după care membrii corului episcopiei, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu, au încântat auditoriul cu un buchet de cântări corale cu specific religios.
Au fost expuse și câteva păreri și gânduri ale membrilor corului, despre cum vede fiecare dintre ei implicarea într-un grup care Îl slăveşte pe Dumnezeu prin cânt. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prezent la manifestare, le-a oferit în semn de recunoștință pentru dăruirea de care dau dovadă un tablou aniversar și alte daruri.
„Ascultând cu atenție cântările corale, ne-am dat seama că membrii corului catedralei Îl iubesc pe Dumnezeu cu toată ființa și doar dragostea de Dumnezeu i-a îndemnat să facă parte din acest grup coral. Sfânta Scriptură ne învață că omul este o icoană, creat după chipul lui Dumnezeu, iar cei care Îl laudă pe Dumnezeu și împodobesc sfintele slujbe cu cântări dumnezeiești sunt icoane vii. Orice grup vocal bisericesc este o icoană, pentru că așa a fost creat omul, să fie și să rămână icoană vie, creată după chipul lui Dumnezeu. De aceea am socotit de bine ca la 5 ani de activitate, chiar în Duminica Ortodoxiei și în Anul omagial al sfintelor icoane, să aducem recunoștință corului nostru, care poate să rămână în timp o icoană de patrimoniu pentru Episcopia Banatului Montan”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În cea de-a doua parte a evenimentului din Catedrala Episcopală, Centrul eparhial de la Caransebeș a ales să aducă recunoștință și copiilor care au înclinație spre pictarea sfintelor icoane. Astfel, copiii de la ciclul primar și gimnazial al Școlii de Muzică și Arte Plastice din cadrul Colegiului Național „Constantin Diaconovici Loga” din Caransebeș, precum și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” au primit daruri din partea Preasfințitului Părinte Lucian, pentru că s-au implicat în cercul de pictură organizat de doamna profesoară Nicoleta Cozma. Ei au pictat icoane în diferite tehnici.
Preasfințitul Părinte Lucian a oferit și profesoarei Nicoleta Cozma, pentru jertfa depusă în a-i învăța pe copii să picteze icoane, Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. La rândul său, Preasfinția Sa a primit de la copilași o icoană a Sfântului Mucenic Lucian. Toate icoanele au fost expuse spre vernisare în absidele Catedralei Episcopale, ele rămânând aici timp de mai multe zile.
Expoziția intitulată „Icoana din sufletul copilului” a fost admirată la finalul evenimentului de Preasfințitul Părinte Lucian împreună cu cei prezenți, micii pictori dând detalii despre icoanele realizate. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)