În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Manifestări culturale închinate Sfântului Ierarh Andrei Șaguna
La 150 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, în Arhiepiscopia Sibiului sunt organizate manifestări culturale și omagiale. Manifestările au început luni, 19 iunie, în orașul Săliște, unde a fost lansat un volum dedicat ocrotitorului Transilvaniei.
La 28 iunie 1873, întreaga Transilvanie intra în doliu la trecerea la Domnul a marelui Mitropolit Andrei Șaguna, trecut în rândul sfinților la 29 octombrie 2011. Pentru a marca cei 150 de ani de la mutarea în veșnicie a Sfântului Andrei Șaguna, în Arhiepiscopia Sibiului au loc în această perioadă mai multe activități culturale. Prima dintre aceste manifestări a avut loc luni, 19 iunie, în Sala festivă a Liceului „Ioan Lupaș” din Săliște, capitala culturală a Mărginimii Sibiului, o salbă de sate românești mult iubite și vizitate de Sfântul Andrei Șaguna, care slujea adesea aici și avea să-și aleagă locul de veci în Rășinariul îndrăgit.
Volumul lansat la Săliște este intitulat „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna în evlavia credincioșilor din Mărginimea Sibiului” și a apărut la inițiativa și sub coordonarea directorului unității de învățământ din Săliște, prof. Marius Boromiz, și a protopopului de Săliște, pr. Petru Toader Damian, informează Mitropolia Ardealului.
La manifestare a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a mulțumit inițiatorilor acestei manifestări și a subliniat cinstirea deosebită de care se bucură Sfântul Andrei Șaguna în Transilvania.
„Vreau să aduc această mărturie că, în anii de după canonizare, cultul Sfântului Andrei Șaguna s-a extins. Avem biserici cu hramul Sfântului Andrei Șaguna, am dat acest hram multor biserici noi, pe care le-am sfințit, apoi în fiecare an, și anume am dorit și propunerea noastră a fost aprobată de Sfântul Sinod și Părintele Patriarh Daniel a contribuit la aceasta, l-am sărbătorit pe Sfântul Andrei Șaguna la 30 noiembrie, odată cu Sfântul Apostol Andrei. Nu-i cinstim numele lui, ci îl cinstim ca sfânt în ziua în care îl cinstim și pe Ocrotitorul României”, a spus ierarhul.
Invitat la manifestarea de la Săliște, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Constantin Necula, a vorbit despre volumul lansat la Săliște, o lucrare în care este subliniat încă o dată rolul esențial pe care l-a avut Sfântul Andrei Șaguna în emanciparea poporului român din Ardeal.
„Cartea aceasta, pe care sper din toată inima să o aveți cât mai curând la îndemână și să se odihnească în lectura dumneavoastră, este o carte care ne arată că Sfântul Andrei Șaguna este un destupător de izvoare în foarte multe domenii”, a spus pr. Constantin Necula.
Volumul reunește scrieri despre Sfântul Ierarh Andrei Șaguna ale personalităților din Mărginimea Sibiului, de la Octavian Goga la Ioan Lupaș, Eugen Brote sau Nicolae Ivan. Totodată, volumul cuprinde și scrieri apărute după canonizarea Sfântului Ierarh.
La final, primarul orașului Săliște, Horațiu Dumitru Răcuciu, i-a felicitat pe autori pentru această inițiativă.
IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit, cu această ocazie, Ordinul cultural „Andrei Șaguna” profesorului Marius Boromiz, primarului Horațiu Răcuciu și directorului Direcției de Cultură a județului Sibiu, Dan Ilie Nanu. După încheierea evenimentului, ierarhul a vizitat șantierul de la Biserica „Înălțarea Domnului” din Săliște, acolo unde se vor încheia curând lucrările de conservare-restaurare a picturii exterioare.