Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Manifestări dedicate Mitropolitului Visarion Puiu în oraşul natal
La Paşcani au debutat miercuri, 25 februarie 2015, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XIX-a. Pe lângă slujba Parastasului, au avut loc o serie de evenimente cultural-spirituale dedicate ierarhului înscris în rândul cărturarilor şi oamenilor de cultură.
A devenit o tradiţie ca la sfârşitul lunii februarie, la Paşcani, la Schitul Vovidenia şi la Roman să fie organizate o serie de manifestări dedicate Mitropolitului Visarion Puiu. În fiecare an, Asociaţia „Visarion Puiu“, în colaborare cu Protopopiatul Paşcani şi cu Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ, comemorează personalitatea vrednicului ierarh ce a văzut lumina zilei pe 27 februarie 1879 la Paşcani. Manifestările cultural-spirituale din Betleemul vrednicului ierarh, organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-au bucurat de prezenţa unui număr mare de preoţi, de membri ai Asociaţiei „Visarion Puiu“, dar şi de cea a elevilor şi profesorilor de la Colegiul Naţional „Mihai Sadoveanu“ din Paşcani. „Elevii de la Colegiul Naţional «Mihail Sadoveanu», coordonaţi de cadrele didactice, au prezentat o activitate cultural-spirituală şi au participat la un concurs tematic din viaţa şi opera Mitropolitului Visarion. Invitaţii noştri au evocat în cuvântul lor opera ierarhului, considerat ca fiind «omul ce s-a înveşnicit prin faptele sale, care nu au vârstă şi nici moarte»“, a remarcat părintele Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu“.
„Vom încerca să-l aducem pe Visarion Puiu întru adevăr“
Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat printr-o slujbă oficiată la Troiţa Românilor de Pretutindeni din cartierul Fântânele din Paşcani. Parastasul a fost slujit de părintele Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, alături de un sobor de preoţi. Delegaţia s-a îndreptat spre casa unde s-a născut ierarhul, pe care s-a amplasat o placă comemorativă. „Toţi cei prezenţi s-au bucurat de lansarea ultimului număr al revistei «Valori perene», editată de Asociaţia «Visarion Puiu». Aceasta cuprinde studii şi cercetări istorice privind viaţa şi opera ierarhului, dar şi unele lucruri mai puţin cunoscute din arhivele naţionale din perioada comunistă, când foarte mulţi slujitori au suferit în temniţe“, a spus părintele Florin Ţuscanu. Programul a mai cuprins prezentarea unui documentar, realizat în luna februarie a anului trecut la Paris, când au fost înaintate documentele pentru exhumarea Mitropolitului Visarion. Acest demers a fost făcut în numele Asociaţiei „Visarion Puiu“ pentru a împlini testamentul său, acela de a fi înmormântat la Schitul Vovidenia de la Mănăstirea Neamţ. „Considerăm că anul acesta s-a făcut încă un pas pentru reabilitarea din punct de vedere juridic a Mitropolitului Visarion Puiu, societatea civilă luând act de iniţiativa noastră de a descoperi adevărul despre marele ierarh. Vom încerca să-l aducem pe Visarion Puiu întru nemurire şi întru adevăr, acolo unde îi este locul, în galeria marilor ierarhi ai neamului românesc“, a remarcat părintele Florin Ţuscanu.