Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Manifestări dedicate Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ se va derula, în perioada 7-14 iunie 2010, proiectul "Cultură, tradiţie şi căi spirituale". Manifestările vor fi organizate cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi vor debuta luni cu un simpozion dedicat Sfântului Ioan Iacob de la Mănăstirea Neamţ, la 50 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.
În cadrul Anului omagial "Sf. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ, 50 de ani de la trecerea la cele veşnice", Seminarul Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamţ, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Consiliul Judeţean Neamţ şi Primăria Vânători-Neamţ, va organiza în perioada 7-14 iunie proiectul "Cultură, tradiţie şi căi spirituale". La manifestări vor participa, pe lângă cei peste 100 de elevi ai Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi de la alte seminarii din Moldova, preoţi, profesori, personalităţi culturale şi autorităţi. Managerul proiectului este pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, iar coordonator, prof. de Limba română Elena Apetroaie. "Proiectul îşi propune să aducă în faţa celor care vor fi prezenţi opera culturală, spirituală, duhovnicească şi învăţăturile pe care Sf. Ioan Iacob ni le transmite în lucrările sale. În acelaşi timp dorim să evocăm marea personalitate a Sfântului şi importanţa pe care o are în viaţa duhovnicească a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. În cadrul proiectului vor susţine referate mai mulţi profesori ai şcolii. De asemenea, vor interveni şi elevi cu creaţii proprii şi cu referiri la opera Sfântului Ioan. Va fi un recital de cântece religioase şi din poeziile compuse de Sf. Ioan Iacob şi ale elevilor", a declarat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. "Popas de comemorare" pentru Sfântul Ioan Iacob Una din etapele proiectului este simpozionul care va avea loc luni şi care adună la un loc profesorii şi elevii seminarului, profesori şi elevi de la şcolile din jur, Consiliul local, Primăria comunei Vânători, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ. Biserica "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Ioan, dar şi cărţi sau îmbrăcăminte ale acestuia care au o mare valoare sufletească. Prin ele se aduce mult spor duhovnicesc celor care îl cinstesc pe Sf. Ioan Iacob. "Închinarea la moaştele Sfântului Ioan Iacob nu este doar în beneficiul şcolii, ci aduce mângâiere tuturor credincioşilor care vin la biserica Sfântului. În cadrul acestui an comemorativ ne-am gândit să realizăm proiectul "Cultură, tradiţie şi căi spirituale", care să fie un popas de comemorare a Sfântului Ioan Iacob la cei 50 de ani de la trecerea la cele veşnice. Sf. Ioan Iacob este un protector al nostru, un apărător şi sprijinitor al vieţii duhovniceşti a seminarului. Elevii noştri au momente de meditaţie duhovnicească, de rugăciune aproape de moaştele Sfântului Ioan. Acest simpozion nu face decât să întărească în sufletele elevilor şi ale participanţilor faptul că trebuie să acordăm o mai mare atenţie personalităţii Sfântului Ioan Iacob", a mai adăugat pr. prof. Ioan Mihoc.