De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Manifestări dedicate Sfinţilor Trei Ierarhi, la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au loc mâine, 30 ianuarie, mai multe manifestări duhovniceşti şi academice închinate Sfinţilor Trei Ierarhi, sărbătoarea instituţiilor de învăţământ teologic. În aceeaşi zi, la Biblioteca „ASTRA“ are loc o Masă rotundă intitulată „Motivaţia: Credinţa - Importanţa credinţei în recuperarea omului aflat în stare de criză“.
Sărbătoarea instituţiei de învăţământ teologic de la Sibiu va începe cu Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala mitropolitană, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Covasnei şi Harghitei, a cadrelor didactice, a reprezentanţilor Universităţii „Lucian Blaga“ şi a studenţilor.
După slujba religioasă, invitaţii sunt aşteptaţi în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“, unde decanul facultăţii sibiene va adresa un cuvânt de bun-venit şi va sublinia importanţa Sfinţilor Trei Ierarhi pentru teologia de astăzi.
„După cuvântul de deschidere vom avea o comunicare ştiinţifică pe tema actualităţii teologiei Sfinţilor Trei Ierarhi în zilele noastre. Comunicarea va fi susţinută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu, a reprezentanţilor universităţii noastre, a cadrelor didactice şi a studenţilor. Sărbătoarea facultăţii noastre se va încheia cu o agapă frăţească la cantina instituţiei“, ne-a spus decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
Motivaţia credinţei
În aceeaşi zi, de la orele 16.00, va avea loc la Biblioteca Judeţeană „ASTRA“, corpul B, în Sala de Consiliu, o Masă rotundă organizată de universitatea sibiană în parteneriat cu Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei (CADCO) „Mitropolit Andrei Şaguna“ din Sibiu, Biblioteca Judeţeană „ASTRA“ din Sibiu, Societatea Academică de Antropologie şi Asociaţia „Crucea Albastră“ din România.
Masa rotundă va aduna specialişti din diferite domenii care vor dezbate subiectul din perspectivă interdisciplinară, moderatorul discuţiilor fiind pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu.
„În încercarea de a dezvolta o altă relaţie cu societatea academică şi culturală a Sibiului, în cadrul Zilelor Sfinţilor Trei Ierarhi, organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Sfântul Andrei Şaguna», cu acordul Consiliului profesoral şi în colaborare cu Arhiepiscopia Sibiului, propunem societăţii o masă rotundă la care invitaţi sunt o serie de prieteni de-ai noştri care lucrează în domeniul psihologiei, psihiatriei, psiho-pedagogiei, preoţi, profesori de Religie şi de alte materii, jurnalişti, un coleg de la Facultatea de Teatru. Încercăm să înfiinţăm un grup de lucru pentru a putea dovedi celor din jurul nostru că virtutea credinţei este una dintre cele mai mari şanse ale lumii moderne de a-şi restaura motivaţia de viaţă. Este în primul rând o întâlnire de lucru, la care sunt invitaţi toţi cei interesaţi şi dorim a edita peste două luni un material de sprijin, un suport pentru pastoraţia preoţilor în parohii şi pentru medicii de familie, în dorinţa de a ne pune la dispoziţia celorlalţi, în calitate de specialişti“ ne-a spus pr. conf. univ. dr. Constantin Necula.
De asemenea, pr. Constantin Necula a adăugat că „este bine ca societatea civilă să nu uite că preoţii şi colegii lor apropiaţi în munca aceasta cu oamenii sunt în primul rând profesionişti pregătiţi să se pună la dispoziţia oamenilor. Am propus această masă rotundă cu prilejul prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi şi pentru a dovedi că putem să reactualizăm viaţa şi învăţătura de credinţă a marilor teologi şi în astfel de teme care nu erau absente în vremea lor“.