În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Manifestări omagiale la 100 de ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian Chira
La 100 de ani de la naşterea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a organizat mai multe evenimente omagiale.
Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, Întâistătător al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului (1990-2016), Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului (1973-1990) şi stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana”-Rohia (1944-1973), a fost comemorat, în 28 mai, la Mănăstirea Rohia, la 100 de ani de la naştere. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. La ectenia pentru cei adormiți, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârșit pomenirea Arhiepiscopului Justinian. La slujbă au luat parte stareţi şi stareţe, monahi şi monahii, peste 100 de preoţi şi sute de credincioşi.
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Preasfinţitul Părinte Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, împreună cu soborul de preoţi, de monahi şi monahii, precum şi de numeroşi credincioşi, au mers, apoi, la mormântul ierarhului de vrednică amintire, unde a fost oficiată slujba Parastasului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit câteva cuvinte despre Arhiepiscopul Justinian, sub titlul „Părintele duhovnicesc al unui ţinut”: „Vlădica Justinian a fost un veritabil voievod al Maramureșului, venit din alte vremuri, grele, dar frumoase, și un reprezentant al unei lumi inefabile. S-a mutat la Domnul în 30 octombrie 2016, fiind regretat de către noi toți cei care l-am iubit și l-am admirat. Multe lucruri bune se pot spune despre Arhiepiscopul Justinian. Eu mă voi opri doar la trei: a fost un mărturisitor pentru Domnul Hristos și pentru Biserica Ortodoxă; omul dragostei și al îngăduinței și un om în jurul căruia a adiat zefirul sfințeniei”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre personalitatea şi realizările vrednicului de pomenire ierarh, iar pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, a prezentat cartea „Colo′n sus în vremea aceea”, ediţia a II-a revăzută.
A doua zi, în 29 mai, manifestările au continuat la Plopiş, satul în care s-a născut vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian. Vechiul lăcaş de cult din Plopiş, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicat între anii 1798 și 1811, monument UNESCO, a beneficiat de un proiect de restaurare, consolidare și punere în valoare. Lucrările pregătitoare ale proiectului (documentație și avize) au durat trei ani (2014-2017) şi în decembrie 2017 proiectul a fost aprobat, iar în ianuarie 2018 au început lucrările. Proiectul s-a derulat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5.
Slujba de sfinţire a bisericii a fost săvârşită de ierarhii maramureşeni, urmată de Sfânta Liturghie. Prof. dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a rostit cuvântul de învăţătură.
Pentru restaurarea bisericii-monument UNESCO din Plopiş au primit distincţii preotul paroh Daniel Vasile Pop și cei care s-au implicat în realizarea lucrărilor. A urmat o slujbă de pomenire la mormântul părinţilor Arhiepiscopului Justinian, Ilie şi Maria, din cimitirul bisericii.
Casa memorială „Justinian Arhiepiscopul” în care s-a născut vrednicul de pomenire ierarh, unde sunt păstrate obiecte personale, a fost inaugurată după mai multe lucrări, iar cei care s-au implicat în organizarea acesteia au primit distincţii. De asemenea, a fost dezvelit bustul în bronz al ierarhului, realizat de sculptorul Ioan Marchiş.
Şcoala primară din Plopiş a primit, cu această ocazie, numele „Justinian Arhiepiscopul”, placa memorială fiind binecuvântată, ca şi celelalte monumente, de cei doi ierarhi.
În aceeaşi zi, Maria Bontoş din Plopiş, fostă colegă de şcoală generală a vrednicului de pomenire ierarh, a primit Crucea „Justinian Arhiepiscopul” cu ocazia împlinirii a 100 de ani.