De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Manifestări religios-culturale dedicate Sfinţilor Trei Ierarhi la Caransebeş
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit duminică, 29 ianuarie, Sfânta Liturghie în Paraclisul episcopal cu hramul "Sfinţii Trei Ierarhi" din incinta Centrului eparhial din Caransebeş. "Am considerat de bine ca după 6 ani de arhipăstorire la Caransebeş, în ajunul sărbătoririi Sfinţilor Trei Ierarhi, hramul acestui Paraclis episcopal, să slujim aici, mai ales că anul trecut, respectiv anul 2011, a fost anul închinat de către episcopia noastră episcopului martir Veniamin Nistor. Acest vrednic ierarh şi înaintaş al nostru a sfinţit paraclisul, mărturie fiind hrisovul care se află la intrarea în sfântul lăcaş", a spus Preasfinţia Sa în cuvântul adresat celor prezenţi. La Sfânta Liturghie au participat membrii Permanenţei Consiliului eparhial, precum şi ostenitorii Centrului eparhial. "Cel dintâi episcop al Caransebeşului, Ioan Popasu, în anul 1870 a cumpărat actuala reşedinţă, fostul comandament al regimentului de graniţă din Caransebeş. Urmaşii lui Ioan Popasu au adăugat şi au refăcut Reşedinţa episcopală din Caransebeş. De amintit este faptul că în vremea episcopului Veniamin Nistor a fost ctitorit acest lăcaş de cult, ce a fost folosit ca şi capelă episcopală până la desfiinţarea abuzivă din anul 1949, când capela deservea ca spaţiu liturgic de rugăciune şi meditaţie pentru elevii seminarişti", ne-a mărturisit părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului. Paraclisul cu hramul "Sfinţii Trei Ierarhi" a fost târnosit de episcopul Veniamin Nistor la data de 30 ianuarie 1948.
În Sala de festivităţi "Episcop Elie Miron Cristea" a Episcopiei Caransebeşului a avut loc, pe 29 ianuarie, o manifestare religios-culturală închinată patronilor învăţământului teologic. În debutul manifestării, grupul psaltic al Seminarului Teologic "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş, îndrumat de diaconul prof. Cătălin Găină, a prezentat un recital de cântări duhovniceşti închinate patronilor învăţământului teologic. Pentru a evidenţia şi în această manifestare faptul că anul 2012 a fost închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, elevii îndrumaţi de părintele arhid. prof. drd. Vincenţiu Românu au prezentat texte patristice ale celor trei ierarhi, dedicate teologiei suferinţei. "Adresăm cuvânt de recunoştinţă cadrelor didactice şi elevilor seminarişti pentru osteneala de a pregăti o seară duhovnicească închinată Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic. Rămâne aşadar să medităm la scrierile lor şi să aducem prinos de recunoştinţă Preasfintei Treimi pentru moştenirea pe care aceşti corifei ai teologiei ne-au transmis-o", a concluzionat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului. Manifestările au culminat luni, 30 ianuarie, când la Catedrala episcopală din Caransebeş a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către chiriarhul eparhiei, înconjurat de preoţii profesori ai şcolilor teologice caransebeşene, în prezenţa elevilor teologi. (Protos. Casian Ruşeţ, Darius Herea)