Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, marți, 17 decembrie, în cadrul Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din municipiul Bacău a fost sfinţit
„Marele premiu - Bitola 2012“ pentru seminarul de la Mănăstirea Neamţ
Patru elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ au reprezentat ţara noastră la concursul internaţional de artă "Small Montmartre of Bitola" din Macedonia. Pe lângă "Marele premiu - Bitola 2012", elevii au obţinut patru medalii de aur, fiind invitaţi anul viitor la un concurs de artă în Hong Kong.
Un grup de 25 de elevi ai secţiei Patrimoniu cultural din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ a obţinut "Marele premiu - Bitola 2012" în Macedonia. Seminariştii au realizat o lucrare intitulată "Catapeteasma ortodoxă românească". În perioada 23-30 mai 2012, a avut loc festivitatea de premiere şi tabăra de creaţie organizată în cadrul concursului internaţional de artă "Small Montmartre of Bitola". La concurs au participat 11.737 de elevi din 22 de ţări. Elevii Arbore Robert Constantin, Luca Ciprian, Mitocaru Adrian Răducu şi Popa Andrei au obţinut medalia de aur pentru lucrări individuale. Cei patru seminarişti, însoţiţi de prof. Dan Ţârdea, au participat la tabăra de creaţie organizată la Bitola şi în oraşele din împrejurimi. "În cadrul acestei tabere s-a pictat în fiecare zi, elevii noştri realizând opt icoane cu tematică diversă. La finalul jurizării am obţinut Crucea de Aur pentru cea mai bună delegaţie din cele 20 participante la concurs. Aceste premii reprezintă o bucurie şi o încununare a muncii depuse de către elevii şcolii noastre. Faptul că icoanele noastre ortodoxe sunt atât de apreciate în Macedonia, ţară în care locuiesc 80% creştini ortodocşi, este important pentru noi, mai ales că am fost primiţi cu foarte multă căldură", a spus prof. Dan Ţârdea. "Elevii Secţiei Patrimoniu cultural au sporit în valoare" Secţia Patrimoniu cultural a început să funcţioneze la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ începând cu anul şcolar 2000-2001, după ce au fost obţinute aprobările şi acreditarea din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului, ne-a mărturisit că noua secţie s-a dorit a fi una performantă. "Ne-a ajutat Dumnezeu ca la această nouă secţie să cooptăm doi profesori foarte buni, şi anume pe prof. Dan Ţârdea şi prof. Oana Grădinaru. Cei doi profesori, alături de celelalte cadre didactice, au reuşit să crească an de an valoarea colectivului de elevi pe care i-au coordonat. Anul trecut, elevii noştri au obţinut Premiul al II-lea la Bitola în Macedonia, la concurs participând 17.927 de liceeni. Seminariştii noştri, premiaţi în Macedonia în această lună, s-au întors astăzi (n.r. ieri) de la o tabără organizată la Bitola cu alte patru medalii de aur. Elevii secţiei Patrimoniu cultural a Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ au sporit în valoare, dar şi în ceea ce priveşte formarea lor duhovnicească. Icoana pe care elevii seminarului o pictează este o expresie a frumuseţii lor sufleteşti. Aceasta ne bucură, mai ales că vedem cum icoana ortodoxă este apreciată şi de cei din afara graniţelor. Seminarul nostru a fost inviatat anul viitor în Hong Kong de către o organizaţie culturală pentru a participa la un concurs de artă. Transportul şi cazarea vor fi suportate de organizatori", a menţionat pr. prof. Ioan Mihoc.