În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
„Marşul pentru viaţă 2015. Fiecare viaţă este un dar“
În peste 60 de oraşe din România şi din Republica Moldova se organizează sâmbătă, 21 martie, „Marşul pentru viaţă 2015. Fiecare viaţă este un dar“. Patriarhia Română binecuvântează şi susţine această acţiune care are ca scop apărarea familiei creştine tradiţionale şi a darului vieţii umane.
Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, în perioada 1958-2008, în România au fost avortaţi peste 22 milioane de copii, avortul devenind o plagă pentru poporul român care se află astfel într-o scădere demografică îngrijorătoare. De aceea, Biserica binecuvântează şi încurajează adopţia de copii de către familiile care nu pot da naştere la prunci şi îndeamnă parohiile să contribuie constant la ajutorarea materială a familiilor care au copii mulţi, mai ales în parohiile sărace, şi totodată să susţină formarea spirituală a tinerei generaţii, în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. În mesajul la Duminica Părinţilor şi Copiilor (1 iunie 2014), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Biserica noastră încurajează toate familiile să primească în suflet bucuria de a fi creştini şi de a preţui viaţa în familie, de a se împlini prin naşterea şi creşterea copiilor, în duhul iubirii jertfelnice faţă de Hristos şi faţă de Biserica Sa, preţuind în acelaşi timp istoria şi viaţa poporului român. Acestea sunt repere fundamentale ale unei societăţi sănătoase din punct de vedere spiritual, cu un rol decisiv în formarea şi educarea copiilor, atât pentru viaţa prezentă a societăţii de azi, cât şi pentru a trăi veşnic în iubirea lui Dumnezeu.
„Mesajul pe care dorim să îl transmitem prin tema acestui an, «Fiecare viaţă este un dar», este că fiecare persoană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea are doar de câştigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale şi în particular dacă sprijină o femeie aflată în criză de sarcină să nască şi să crească persoana pe care o poartă în pântece, un dar către ea şi un dar al ei către familie şi către întreaga societate. O atenţie specială dorim să acordăm cazurilor în care femeia primeşte în timpul sarcinii un diagnostic nefavorabil. Mai ales când este vorba despre anumite maladii precum Sindrom Down, copilul are puţine şanse de a se naşte: la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticaţi cu Sindrom Down sunt avortaţi. De aceea am ales, pentru ziua desfăşurării marşului, data de 21 martie, în care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down“, a declarat Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă“.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în organizarea evenimentelor din cadrul Săptămânii pentru viaţă se vor implica şi asociaţiile de tineret care funcţionează cu aprobarea Sfântului Sinod: Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR) şi Liga Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români (LTCOR). La nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor, în organizare se vor implica membrii filialelor LTCOR şi ai Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi. În Bucureşti, „Marşul pentru viaţă“ este organizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“ şi va avea loc pe 21 martie, de la ora 14:00, pe traseul: Parcul Unirii - str. Bibescu Vodă - bd. Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului. Lista oraşelor şi detalii sunt disponibile pe site-ul www.marsulpentruviata.ro.