În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Marșul pentru viață”, organizat în cinci municipii din Arhiepiscopia Iașilor
„Marșul pentru viață” a fost organizat sâmbătă, în format fizic, fără restricții și fără limitări privind numărul de participanți, în cinci municipii din Moldova: Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Dorohoi, Darabani. Tema ediției din acest an a fost „Egalitate, echitate și sprijin - din prima secundă și întreaga viață”. La Iași, în jur de 1.000 de persoane s‑au alăturat demersului, dorind să accentueze importanța conștientizării deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină. De asemenea, având în vedere contextul actual, evenimentul a subliniat și cât de puternică este solidaritatea atunci când la mijloc este susținerea vieții, a mamelor și copiilor refugiați din Ucraina.
Piatra Neamț: „Dumnezeu nu face greșeli când trimite un copil pe pământ”
„Marșul pentru viață” s‑a desfășurat și în orașul Piatra Neamț, acolo unde au participat aproximativ 300 de persoane. Adulți, tineri și copii au ținut să mărturisească că viața începe din prima secundă, că fiecare prunc are dreptul la viață și că ocrotirea vieții merge până la momentul când Dumnezeu hotărăște să ne ia din lumea aceasta, dăruindu‑ne viața cea veșnică.
Ca invitat pentru a ține un discurs cu acest prilej a fost Ana Apopei, mamă a cinci copii, cu o bogată experiență în îndrumarea familiilor și a copiilor. Ea ne‑a mărturisit că „Dumnezeu nu face greșeli când trimite un copil pe pământ” și că „motivația avortului are în general două cauze: în primul rând, lipsa sprijinului din partea celor apropiați mamei, iar în al doilea rând, posibilitatea nașterii unui copil cu dizabilități sau nevoi speciale”.
Botoșani: „Lăsați căutările pe Marte, descoperiți viața în pântecele mamei”
În Botoșani, credincioșii s‑au adunat, în jurul orei 13:00, în fața Bisericii „Buna Vestire” din municipiu, de unde au pornit spre Pietonalul Unirii, urmând traseul Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Protopopiatul Botoșani - Maternitatea Botoșani - Biserica „Sfânta Treime”.
Înainte de plecare, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat „Marșul pentru viață”, părintele Dan Afloarei, de la Parohia „Buna Vestire”-Botoșani, a împărțit flori mamelor, iar tinerii voluntari au împărțit tuturor pancarte pro-viață, cu mesaje precum „Mami, te iubesc!”, „Alege să fii mamă nu criminală!” etc.
Dorohoi: peste 450 de persoane la „Marșul pentru viață”
Protopopiatul Dorohoi, în același gând cu toată țara, a dus aceeași veste și același gând, prin tineri bucuroși, copii entuziasmați, părinți recunoscători, toți în numele vieții.
Au participat eveniment peste 450 de persoane, dintre care mai bine de jumătate au fost tineri și copii. Marșul a pornit din Parcul Cholet, unde copiii au beneficiat de ateliere cu tematici specifice: lectură, realizare de pancarte, felicitări, muzică folk și dans. Acesta s‑a încheiat la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a mulțumi și a cere binecuvântarea lui Dumnezeu asupra celor care au participat.
Totul s‑a desfășurat cu ajutorul a 40 de voluntari iscusiți, dornici de a ajuta și de a aduce zâmbete participanților, îndrumați de pr. Ionuț Apetrei. Înainte de a porni la drum, a luat cuvântul părintele protopop și domnul primar. „Marșul pentru viață” a fost dedicat mamelor și taților care își cresc pruncii, aducându‑le cinste și recunoștință, atât lor, cât și copiilor nenăscuți.
„Viața este o șansă de la Dumnezeu pentru a ne bucura și a gusta fericirea”
„Marșul pentru viață” a început în fața Liceului „Dimitrie Cantemir”-Darabani. Au participat peste 200 de persoane: liceeni, elevi de gimnaziu, enoriași, preoți, profesori etc. Tinerii au purtat pancarte pro-viață, baloane, ecusoane în care militau pentru viață, susțineau lupta antiavort și acceptarea semenilor cu probleme în rândul societății noastre.
Alături de noi au participat și membrii Asociației „Maria Luiza”, care are în grijă copii cu sindrom Down și nu numai. S‑a mers în mod organizat, având alături de noi Jandarmeria și Poliţia orașului Darabani, care au avut grijă de buna desfășurare a evenimentului. S‑a mers în parcul orașului, ne‑am oprit la biserica monument istoric „Sfântul Nicolae”, unde a fost rostită în cor rugăciunea „Tatăl nostru” de către toți participanții.
Părintele protoiereu Costică Pânzariu a explicat participanților motivul marșului și necesitatea implicării noastre în susținerea vieții dăruite de Dumnezeu, după care s‑a mers la Casa de Cultură „Theodor Balș”, unde copiii și tinerii au vizionat filme animate motivaționale, în care s‑a ilustrat acceptarea anumitor conduite făcute în scopuri bune și o mai reală atenție ce ar trebui acordată semenilor cu probleme speciale din jurul nostru. Toți participanții au primit sucuri și pungi de pufuleți, oferite de Biroul Pro Vita - Darabani.