În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Martirii Brâncoveni, identitatea unui neam
În contextul Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Parohia Şerban Vodă, Protopopiatul 4 Capitală, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 103 din Bucureşti au organizat ieri, 7 aprilie, simpozionul „Martirii Brâncoveni, identitatea unui neam“. Invitat special a fost prof. univ. dr. Petru Demetru Popescu.
Evenimentul religios-cultural a avut loc la biserica Parohiei Şerban Vodă şi la el au participat enoriaşi, părinţi, elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 103 şi cadre didactice. Simpozionul „Martirii Brâncoveni, identitatea unui neam“ a fost împărţit în trei secţiuni, şi anume: istorică, religioasă şi culturală, iar fiecare secţiune a fost coordonată de către un profesor de la Şcoala Gimnazială nr. 103.
Simpozionul a fost deschis de către Liliana Stoian, profesoară de limba franceză, care a arătat superficialitatea şi ipocrizia oamenilor şi societăţii de azi care îşi blamează trecutul şi îşi idealizează viitorul şi care nu suportă modelul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care au iubit stâlpii de rezistenţă ai neamului nostru: Familia şi Biserica. „Astăzi, într-o lume tot mai înstrăinată de ea însăşi, în care ni se şopteşte tot mai insistent că suntem liberi, în timp ce noi suntem de fapt din ce în ce mai încătuşaţi de iluzii, de virtual, de patimi, de locuri de muncă istovitoare, de un carusel de false nevoi pentru care plătim mult prea scump, de searbăda comoditate, figurile Martirilor Brâncoveni aproape că deranjează prin libertatea lor. Pe undeva, ne simţim păcăliţi astăzi, însă ne-am netrebnicit aşa de tare, încât nu mai avem vlaga să căutăm adevărul, crezând şi următoarea minciună care ni se serveşte fără să cercetăm. Într-o lume ce îşi vinde tot ce are mai scump pentru un «blid de linte», în care mai-marii înşişi sunt mânaţi de interese meschine, simpla menţionare a unor astfel de personalităţi ale neamului nostru mustră cu multă asprime. Cum să vorbeşti de un domnitor care îşi dă viaţa sa şi a celor dragi pentru neam şi pentru credinţă într-o epocă în care lucrurile se petrec invers: mai-marii îşi sacrifică de multe ori poporul, oamenii de rând îşi calcă pe suflet şi pe principii pentru diverse bunuri materiale sau orgolii egoiste, părinţii nu mai preţuiesc sufletele copiilor lor, voind doar să le fie bine pe pământ: să aibă hrană, sănătate, un loc de muncă bine plătit, să fie apreciaţi de alţi oameni“, a subliniat prof. Liliana Stoian.
Despre contextul istoric al Sfinţilor Martiri Brâncoveni a vorbit Aurelia Coşoveanu, profesor de istorie. Activitatea rodnică, deşfăşurată în toate domeniile, a fost prezentată de către elevii coordonaţi de către Minodora Cîrstoiu, profesor de religie. Simpozionul a continuat cu prezentarea personalităţii Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu de către invitatul special, prof. univ. dr. Petru Demetru Popescu, şi s-a încheiat cu un recital de poezii dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni, interpretarea baladei Sfântului Constantin Brâncoveanu şi vernisarea expoziţiei dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ce a cuprins lucrările elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 103 realizate sub îndrumarea profesoarei de educaţie plastică, Magda Spătărelu.
Prin acest simpozion, a precizat pr. Pompiliu Dinu, parohul bisericii Parohiei Şerban Vodă din Capitală, s-a dorit păstrarea memoriei vii faţă de personalităţile uriaşe ale neamului nostru, precum Sfinţii Martiri Brâncoveni, şi conştientizarea rolului important al lor în istoria românească şi europeană, în viaţa Bisericii, în artă, cultură şi arhitectură, dar mai ales în păstrarea neamului în sfânta credinţă ortodoxă.