La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Mărţişorul copiilor
Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Giurgiului a organizat ieri, 1 martie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ambrozie, o expoziţie cu vânzare în scopuri caritabile, intitulată "Mărţişorul copiilor". Şi copiii aflaţi în evidenţele Protoieriei I Capitală, incluşi în diferitele proiecte ale acesteia, au pregătit o surpriză pentru mamele, profesoarele şi asistentele sociale care se ocupă de ei.
Elevi de la Şcoala Nr. 7, Şcoala Nr. 4 "Mihai Eminescu", Şcoala Nr. 5 "Emil Gulian", Şcoala Nr. 8 "Acad. Marin Voiculescu", Colegiul Naţional "Ion Maiorescu" şi membrii grupei de "lupişori" de la Cercetaşii României - Filiala Giurgiu, au confecţionat mărţişoare, care au fost expuse la Centrul eparhial pentru copii şi tineret "Sfântul Ioan Valahul" al Episcopiei Giurgiului. "Evenimentul a fost deschis de elevii clasei I ai Şcolii Nr. 4 "Mihai Eminescu", care, sub coordonarea doamnei Rodica Murgă, au dăruit din sufletul lor o rază de soare, un cântecel şi un mărţişor tuturor participanţilor. Banii colectaţi în urma acestui eveniment vor fi donaţi copiilor de la "Aşezământul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din localitatea Slobozia", ne-a declarat părintele Bogdan Georgian Tudor, secretar eparhial şi coordonatorul Sectorului de învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Giurgiului. La eveniment a participat şi Carmen Muşat, inspector de specialitate pe disciplina religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Giurgiu. "Sărbătoarea Mărţişorului susţinută de elevi a fost foarte emoţionantă şi a demonstrat că lumea văzută prin ochii copiilor este una reală, a bucuriei şi a fericirii", ne-a declarat Adelina Mihai, participantă la eveniment. Sărbătoare la Protoieria I Capitală Şi la Protoieria I Capitală a fost serbat Mărţişorul. Copiii incluşi în diferite proiecte ale protoieriei au pregătit o surpriză pentru mamele, profesoarele şi asistentele sociale care se ocupă de ei. Ei au confecţionat manual mărţişoare şi felicitări cu ocazia zilei de 1 martie. Acţiunea a avut loc în Atelierul de creaţie "Sfântul Vasile cel Mare" al Protoieriei. Lucrările au fost realizate pe 28 februarie la sediul protoieriei de către elevi aflaţi sub supravegherea asistenţilor sociali, urmând ca vineri să aibă loc o serbare dedicată Mărţişorului la Şcoala "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală. Prin această acţiune, spun organizatorii, se doreşte transmiterea valorilor şi tradiţiile noastre spirituale copiilor. Cu aceste mărţişoare confecţionate de copii se va face o expoziţie. Proiectul "Mărţişorul Copiilor" este organizat de Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din sectorul 5 al Capitalei şi Protoieria I Capitală. Acţiuni cu copiii din Protoieria I Capitală au fost făcute şi anul trecut de Crăciun, copiii fiind invitaţi să confecţioneze ornamente pentru bradul de Crăciun şi să cânte colinde după care au primit cadouri. (Silviu Dascălu, Gheorghe-Cristian Popa)