„La Sfântul Ioan a venit Izvorul nemuririi să ceară botezul și S‑a revelat Sfânta Treime. Mântuitorul Hristos, peste Care S‑a pogorât Duhul în chip de porumbel și S‑a odihnit peste El, a fost
Mărturie ortodoxă la „Săptămâna religiilor“
În cadrul "Săptămânii religiilor" (Woche der Religionen), organizată de către Bisericile Creştine din cantonul elveţian Graubünden, la iniţiativa Bisericii Reformate din zona localităţii Landquart, părintele Alexandru Nan, de la Parohia ortodoxă română "Sfânta Parascheva" din estul Elveţiei, a susţinut duminică, 6 noiembrie, o conferinţă intitulată "Ce este Ortodoxia?".
Conferinţa a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită în limbile germană şi română, în biserica Seminarului Catolic din oraşul Chur, la care au participat mai mulţi credincioşi reformaţi şi catolici. Părintele Alexandru Nan a predicat în limba germană, evidenţiind credinţa şi stăruinţa lui Iair, mai-marele sinagogii, care l-au determinat pe Mântuitorul să-i învie fiica. Pr. Alexandru Nan a arătat faptul că niciodată omul nu este într-o poziţie mai măreaţă decât atunci când se roagă în genunchi lui Hristos! Totodată, pr. Alexandru Nan a vorbit, înainte de slujba Parastasului, despre importanţa slujbelor pentru cei adormiţi, referindu-se şi la obiceiul de a fi pregătită coliva din seminţele de grâu, seminţe care putrezesc mai întâi în pământ pentru a da naştere la o nouă plantă (viaţă). După slujba Parastasului, atât credincioşii parohiei, cât şi elveţienii celor două confesiuni prezente s-au bucurat de o agapă cu bucate tradiţionale româneşti. În cadrul conferinţei care a urmat, preotul român, pornind de la explicarea termenului de ortodoxie, a vorbit despre Bisericile Ortodoxe şi Vechi orientale, prezentând organizarea şi structura sinodală a acestora. A amintit apoi cauzele care au dus la Schisma de la 1054, dar a făcut referiri şi la dialogul oficial purtat de către Bisericile Ortodoxe cu Bisericile Romano-Catolică şi cu Bisericile protestante. Din conferinţă n-au lipsit nici explicaţiile referitoare la cinstirea icoanelor, bogăţia cultului religios, centrul vieţii ortodoxe şi spiritualitatea răsăriteană, apreciate atât de mult de către credinciosul cunoscător din vestul Europei.