La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Mărturisire prin slovă, cântec şi culoare
Marţi, 9 decembrie, în sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara a avut loc etapa finală a Concursului judeţean de religie „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş“, ajuns la cea de-a IV-a ediţie. În acest an, concursul s-a desfăşurat sub genericul „Cultură şi credinţă - spovedania“, fiind închinat Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Evenimentul a întrunit elevi de la mai multe şcoli şi licee din judeţul Timiş, finalişti ai etapei zonale. Aceştia au fost însoţiţi de profesorii şi părinţii lor, precum şi de preoţii de la parohie. Concursul a fost organizat cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar eparhial, de către Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. „Concursul se înscrie în calendarul de activităţi comune al Arhiepiscopiei Timişoarei şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş şi a întrunit la această nouă ediţie aproximativ 300 de elevi. La etapa finală am avut 50 de concurenţi, câştigători ai etapelor zonale, calificaţi la cele patru secţiuni ale concursului: desen, poezie, cântare religioasă şi eseu. Impactul concursului asupra elevilor a fost unul deosebit, aceştia au avut posibilitatea să-şi mărturisească credinţa şi bucuria împărtăşirii cu Sfintele Taine prin forme artistice, într-un cadru armonios şi binecuvântat. Ne-am bucurat de prezenţa lor plină de viaţă, de vioiciune şi de sentimente alese faţă de Mântuitorul Hristos şi faţă de Biserica neamului nostru“, a precizat pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei. Alături de participanţi, la eveniment au fost de faţă şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul şi prof. Daniela Buzatu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Juriul a fost alcătuit din preoţi, profesori de religie şi reprezentanţi ai Centrului eparhial, care au ţinut cont în evaluare de originalitatea şi creativitatea participanţilor. În final, toţi participanţii au primit din partea Arhiepiscopiei Timişoarei diplome şi premii, constând în cărţi de rugăciune şi iconiţe. „Cred că această participare la concurs pentru toţi copiii este foarte importantă, prin faptul că i-a făcut să mediteze la câteva subiecte foarte importante propuse de Biserica noastră, care îi ajută să se apropie de Dumnezeu. Copiii sunt receptivi, doritori, îşi pun sufletul în tot ceea ce fac, şi sper ca toţi participanţii să rămână cu o amintire frumoasă şi cu ceva în suflet“, a declarat prof. Alina Bogoevici, de la Liceul „Coriolan Brediceanu“ din Lugoj.