Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Mărturisire și rugăciune la Catedrala Episcopală din Caransebeș
Preoți, profesori de religie, elevi seminariști, copii și tineri din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, dar și credincioși de toate vârstele din municipiul Caransebeș au mărturisit dreapta credință participând în prima duminică din Postul Mare la tradiționala „Procesiune a tinereții”, ce s-a desfășurat duminică, 5 martie, pe traseul Seminarul Teologic, Parcul Dragalina, Catedrala Episcopală din Caransebeș.
Cu toții au purtat icoane în mâini și au cântat pricesne, arătând necesitatea cinstirii icoanelor și mărturisirea dreptei credințe, într-o lume în care atenția este îndreptată mai mult la cele materiale.
La Catedrala Episcopală din Caransebeș, pelerinii au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dimpreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi. Ierarhul i-a binecuvântat, intrând apoi în sfântul lăcaș, unde a fost oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei, dirijat de părintele profesor Petru Paica.
„Din 843 și până astăzi în întreaga Ortodoxie, în prima duminică din Postul Mare, se cinstește dreapta credință, biruința Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, asupra tuturor învățăturilor greșite. Astăzi am fost în același duh și suntem în toată vremea și în tot ceasul, în același duh cu Sfinții Apostoli și cu toți Sfinții Părinți ai Bisericii, mărturisind dreapta credință și cinstind așa cum se cuvine icoanele, care nu sunt chipuri cioplite, nu sunt idoli, ci sunt ferestre spre Divinitate, ferestre spre Împărăția cerurilor, ferestre prin care noi ne apropiem mai mult de Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, de Maica Domnului și de toți sfinții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac. Așadar, astăzi ne-am bucurat la această procesiune și la această Sfântă și Dumnezeiască Liturghie și mai ales ne-am bucurat când am văzut că soleea catedralei noastre s-a umplut de credincioși pregătiți să se împărtășească cu Sfintele Taine și dornici să-L primească pe Mântuitorul Iisus Hristos în ființa lor”, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.