Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Master-class de muzică bizantină la Mănăstirea Nicula
Mănăstirea Nicula va găzdui un master-class de muzică bizantină între 4 şi 10 septembrie, pe care îl va susţine profesorul elen Gregorios Stathis din Atena, compozitor şi dirijor, o personalitate de renume a acestei discipline.
Master-class-ul este organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ Nicula, judeţul Cluj, Grupul „Sfântul Ioan Damaschinul“ şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, din Cluj-Napoca. Alături de profesorul Gregorios Stathis se vor afla asistenţii săi Ioannis Liakos şi Gregorios Anastasiou. Din 2012, Gregorios Stathis este doctor honoris causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“. Profesorul grec a publicat numeroase volume şi articole despre civilizaţia bizantină.
„Cursurile vor avea loc la academia din cadrul Mănăstirii Nicula, aici vor fi prezenţi mai mulţi cursanţi din zona Transilvaniei“, a precizat stareţul Mănăstirii Nicula, protos. Nicolae Moldovan, care a adăugat că acest master-class a mai fost găzduit de mănăstire şi acum doi ani.
Sorin Albu, coordonatorul Grupului „Ioan Damaschinul“ din Cluj-Napoca, a precizat că acest master-class a ajuns la cea de-a treia ediţie, fiind organizat într-un interval de patru ani. Cursul se adresează în primul rând profesioniştilor, protopsalţilor şi psalţilor, cercetătorilor interesaţi de paleografia muzicii bizantine, numărul de locuri fiind limitat.
„Participanţii sunt din toată ţara, iar din Transilvania participă şi monahii, şi monahi care sunt interesaţi de muzica psaltică“, a spus Sorin Albu, care a adăugat că acest curs vizează păstrarea unei tradiţii milenare. „În Transilvania, după anii ’90, au fost preocupaţi de muzica bizantină grupurile «Ioan Damaschinul» din Cluj-Napoca şi «Lumină lină» din Alba Iulia, care au încercat să aducă aici specialişti din domeniu, din ţară şi străinătate“, a spus Sorin Albu, care a adăugat că acest master-class arată preocuparea pentru conservarea unor valori din patrimoniul universal.
În cadrul cursurilor care vor avea loc la Mănăstirea Nicula participă specialişti importanţi din domeniu, care au o pregătire teoretică şi practică recunoscută. Cursanţii vor participa în prima parte a zilei la prelegeri ce vizează partea teoretică, iar după-amiază vor avea cursuri practice, prilej cu care vor învăţa glasurile bisericeşti, conform celor precizate de Sorin Albu.
În data de 8 septembrie, participanţii la master-classul de cânt bizantin vor participa, alături de Grupul „Ioan Damaschinul“, la hramul Mănăstirii Nicula, închinat Maicii Domnului. De asemenea, în data de 10 septembrie, cursanţii vor oferi un concert de muzică bizantină la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de la Cluj-Napoca.