De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Masterclass internațional de cânt bizantin la Iași
În această perioadă are loc la Iași cea de‑a 14‑a ediție a Masterclassului internațional de cânt bizantin. Marți, la Catedrala Mitropolitană din Iași, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La final au fost oferite mai multe distincții de vrednicie.
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a vorbit la finalul Sfintei Liturghii despre importanța evenimentului desfășurat în această perioadă la Iași, felicitând invitații, participanții și organizatorii, informează un comunicat de presă al organizatorilor: „Toată frumusețea slujbei bizantine, păstrată de la începutul slujirii, din timpul sfinților mari ierarhi din primele secole creștine, veșminte, cântări, toate acestea păstrate ca în primele veacuri vădesc nu o încremenire în timp, nu un anacronism, ci o moștenire pe care suntem chemați să o înțelegem, să o adâncim și să ne bucurăm de ea. Iată, domnul Adrian Sîrbu de mult face această lucrare și-i însuflețește nu doar pe ieșeni, nu doar pe cei din întreaga țară, ci chiar și pe creștinii din celelalte țări ortodoxe”.
Preasfinția Sa a exprimat și gândul de bucurie al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan referitor la această lucrare de bună roadă a Bisericii și îndemnul ca tot mai mulți tineri să o înțeleagă și să i se alăture.
La final a acordat cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Iașilor pentru laici, „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, protopsaltului Panagiotis Neochoritis, arhon protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), și doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic), pentru activitatea deosebită în domeniul interpretării, predării și cercetării artei psaltice, dar și pentru contribuția pe care au avut-o de-a lungul anilor la revigorarea acesteia pe tărâmul ieșean, moldovenesc și implicit românesc.
După decernarea oficială a titlurilor de vrednicie, Masterclassul de cânt bizantin a continuat cu întâlnirea în cadrul celui de-al doilea curs practic de interpretare psaltică, susținut de domnul Panagiotis Neochoritis.
A urmat cursul de muzică răsăriteană cultă, prezentat de doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru, alături de membri ai ansamblului de paleografie muzicală Chrisorremon ai Ansamblului de muzică răsăriteană cultă Psaltira din Salonic și ai Ansamblului Floralia din Iași.