La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Materialul lemnos va putea fi comercializat numai în locuri autorizate
▲ Comercializarea materialului lemnos în pieţe, târguri, oboare sau burse de mărfuri este permisă numai dacă acestea sunt autorizate de către autoritatea publică centrală sau de către structurile teritoriale care răspund de silvicultură ▲ Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, ce va intra în vigoare la 1 octombrie 2008 ▲
Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, deţinătorii depozitelor, ai altor spaţii destinate depozitării temporare sau ai instalaţiilor de prelucrare a lemnului nu au voie să primească, să depoziteze, să prelucreze sau să comercializeze materiale lemnoase, dacă acestea nu sunt însoţite de avize de însoţire sau documente echivalente avizului de însoţire. Categoriile enumerate au obligaţia să permită controlul activităţilor, să prezinte organelor de control documentele solicitate şi să ţină situaţia gestionară, în conformitate cu normele sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea sistemului SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice, operatorii economici care exploatează, prelucrează, depozitează sau comercializează materiale lemnoase. Softul acestui sistem se pune la dispoziţie în mod gratuit utilizatorilor, de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură. Masa lemnoasă şi materialele lemnoase care nu sunt înregistrate şi pentru care nu se introduc documente în sistemul SUMAL sunt considerate fără provenienţă legală. Documentele de provenienţă a materialelor lemnoase sunt actul de punere în valoare, avizul de însoţire, declaraţia vamală de import, documentele intracomunitare sau registrul de intrări-ieşiri material lemnos. Cine are calitatea de agent constatator Personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, precum şi personalul silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, are calitatea de agent constatator şi dreptul şi obligaţia să efectueze controlul provenienţei, al circulaţiei materialelor lemnoase, precum şi controlul instalaţiilor de transformat lemn rotund. Aceleaşi drepturi le au ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră Române, personalul care exercită controlul financiar-fiscal din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, cel al Gărzii Financiare şi personalul silvic, din cadrul structurilor de administrare ale parcurilor naţionale şi ale parcurilor naturale. Neutilizarea sistemului SUMAL constituie contravenţie Potrivit hotărârii de Guvern, constituie contravenţii neutilizarea sistemului SUMAL, nerespectarea obligaţiilor referitoare la raportarea de către utilizatori a datelor în acest sistem şi nerespectarea obligaţiilor referitoare la modul de operare de către utilizatori a datelor SUMAL. În funcţie de gravitate, aceste fapte se sancţionează cu amendă de la 1.500 de lei la 10 mii de lei, cu retragerea acordului pentru eliberarea documentelor cu regim special şi confiscarea materialului lemnos, sau chiar suspendarea acordului pentru eliberarea şi utilizarea documentelor cu regim special, pe o perioadă de la 1 la 6 luni.