Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Melchisedec Ştefănescu, evocat prin rugăciune
În Parohia "Pogorârea Sfântului Duh" - Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamţ, a avut loc ieri o slujbă de pomenire pentru episcopul Melchisedec Ştefănescu şi familia sa. Parastasul a fost săvârşit de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu ocazia manifestărilor prilejuite de cea de-a XI-a ediţie a "Zilelor Melchisedec Ştefănescu".
La evenimentul religios au asistat autorităţi locale, copiii de la Şcoala "Melchisedec Ştefănescu" din Gârcina şi numeroşi credincioşi din localitate. Slujba a fost săvârşită la mormântul mamei vrednicului de pomenire episcop, prezbitera Anastasia, care îşi doarme somnul de veci lângă altarul lăcaşului de cult din Gârcina. Delegatul Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost pr. Dumitru Ailincăi, protoiereu al Protopopiatului Piatra Neamţ. În contextul serbării în acest an a familiei creştine, PS Ioachim Băcăuanul a făcut cunoscută celor prezenţi personalitatea celui care şi-a înscris numele în panteonul marilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, evocându-se, în acelaşi timp, rolul deosebit pe care familia preotului Ştefănescu din Gârcina l-a avut în viaţa celui ce avea să devină cunoscut ca fiind "părintele Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române". "IPS Teofan ne-a acordat binecuvântarea să organizăm aceste manifestări aici, în locul unde s-a născut, unde a crescut şi unde a deprins primele noţiuni în calitate de elev, cel care a strălucit ca o lumină pe cerul întunecat al sfârşitului de veac al XIX-lea. Anul acesta, în contextul serbării familiei creştine, ne-am gândit să punem accentul pe familia celui care a fost episcopul Melchisedec Ştefănescu. Vă mulţumesc tuturor că v-aţi adăugat nouă la acest eveniment, mulţumesc şi doamnei primar din localitate, tuturor celor care ne-au ajutat pentru buna derulare a acestui moment", a remarcat PS Ioachim Băcăuanul. Evenimente culturale dedicate episcopului Melchisedec Ştefănescu După slujba de pomenire a urmat o expoziţie documentară în cadrul căreia au fost expuse obiecte care au aparţinut episcopului Melchisedec Ştefănescu, cărţi de cult şi volume. De asemenea, a fost prezentat un film în care a fost evocată activitatea părintelui Autocefaliei româneşti în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. "Zilele Melchisedec Ştefănescu", ediţia a XI-a, au debutat pe 14 mai 2011 la Roman, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Roman, prin organizarea Simpozionului "Muzica bizantină în viaţa tinerilor", care a fost urmat de un concert de muzică psaltică susţinut de mai multe coruri. La finalul slujbei Sfintei Liturghii din 15 mai 2011 de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, a fost lansat volumul "Cuvinte din cuvânt - Omilii inedite" - episcop Melchisedec Ştefănescu. Ieri, la Şcoala Generală Nr. 5 din Roman a avut loc premierea câştigătorilor Concursului interjudeţean "Din viaţa şi activitatea episcopului Melchisedec Ştefănescu".