Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie, în Duminica după Botezului Domnului, 12 ianuarie, la Mănăstirea „Izvorul
Meşteri încondeietori în Oboga şi Călui
La Oboga şi Călui, în judeţul Olt, cei mai mari olari erau totodată şi renumiţi încondeietori de ouă. Astăzi, meşterul Tudor Diaconeasa şi învăţătorul Petre Ciobanu au predat ştafeta tinerilor pentru a duce meşteşugul mai departe.
Oboga şi Călui sunt singurele localităţi din Oltenia în care se mai practică meşteşugul încondeierii ouălor. Tricromia negru, roşu, portocaliu sau galben oferă specificul acestei arte, alături de alte note distinctive: folosirea culorilor vegetale, obţinute din coajă de arin (negru), coajă de măr (galbenul) şi petalele de mac (roşul), precum şi motivele frecvent întâlnite în ceramică: cocoşul, păunul, peştele, heruvimul, vulturul, frunza de jugastru, mărgăritarul, fierul plugului, pânza de păianjen, calea rătăcită. Meşteşugul încondeierii ouălor la Oboga şi Călui Tudor Diaconeasa se numără printre puţinii cunoscători ai acestei practici, pe care a deprins-o din familie. Tehnica sa a rămas întotdeauna fidelă tradiţiei din Oboga. Fiecare din cele zece motive de bază pe care maestrul Diaconeasa le transpune în practică are o semnificaţie şi o poveste cu totul aparte. Astfel, simbolul "cocoşului" reprezintă ceasul deşteptător al ţăranului. "Vulturul" întruchipează ţinerea minţii la înălţime, departe de grijile lumeşti. "Peştele" se regăseşte în hrana zilnică şi în Persoana Mântuitorului Hristos. "Heruvimul" simbolizează credinţa: "Tata îl făcea şi pe oale, aşa cum este pictat în biserică, deasupra altarului, cu aripile deschise", îşi aminteşte meşterul oltean. În ceea ce priveşte motivul "căii rătăcite", simbol ce se regăseşte adesea în legendele populare, bătrânul încondeietor afirmă că reprezintă ţăranul care a greşit drumul spre casă şi s-a rătăcit, de bucurie că a terminat însămânţatul. În ultimii ani, Tudor Diaconeasa a încondeiat ouă mai mult pentru comenzile de la muzee sau pentru fraţii plecaţi peste hotare. Tot în judeţul Olt, la Călui, învăţătorul Petre Ciobanu a reuşit, alături de o parte din ucenicii săi, să păstreze intactă această frumoasă tradiţie pe care a introdus-o şi în orar, ca disciplină opţională. Pentru cei interesaţi de arta de a ţese modele obogene pe ou, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt a publicat o "Carte de învăţătură" semnată de dr. Corina Mihăescu. Explicaţii, schiţe din caietul meşterului, fotografii cu ouăle încondeiate oferă imaginea fascinantă a acestui străvechi meşteşug. În acest volum, autoarea subliniază: "Ştiute sau neştiute, înţelese sau doar sugerate, semnele artei populare reprezintă cheia cu care putem încă deschide uşa viitorului".