Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Metode interculturale de dezvoltare comunitară
În perioada 29 septembrie - 3 octombrie, o delegaţie de la Facultatea de Teologie din Craiova, alcătuită din patru preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi un profesor-asistent de proiect, a participat la un atelier internaţional organizat de Institutul de Teologie al Bisericii Luterane Evanghelice din Estonia, în oraşul Tallinn.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară" finanţat de ANPCDEFP - Programul Grundtvig şi derulat de Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, în calitate de instituţie coordonatoare. La acţiune au mai luat parte, în calitate de parteneri, Facultatea de Teologie a Universităţii "St. Kliment Ochridsky" din Sofia (Bulgaria), Europe Direct - Carrefour Europeo Emilia (Italia), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (Estonia) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (Norvegia). Schimb de experienţă între preoţi Atelierul organizat în oraşul Tallinn, capitala Estoniei, este primul din cele cinci care se vor desfăşura până la finalul proiectului. Scopul vizat a fost legat în special de facilitarea cunoaşterii reciproce a preoţilor participanţi în proiect, în vederea schimbului de bune practici în dezvoltare comunitară. De asemenea, participanţii au împărtăşit experienţe proprii fiecărei ţări şi au identificat cele mai eficiente metode de dezvoltare comunitară, care să poată fi utilizate ulterior de toţi cei interesaţi. Pe parcursul celor cinci zile de lucru, reprezentanţii Facultăţii de Teologie din Craiova au avut oportunitatea de a lucra în comun cu preoţi de diferite religii (catolică, luterană), de a se informa cu privire la metodele de dezvoltare comunitară pe care aceştia le folosesc în comunităţile lor şi de a împărtăşi propriile metode şi rezultatele obţinute în urma aplicării lor la nivelul comunităţilor săteşti în care slujesc. Gazdele au dezbătut probleme legate de "Situaţia Bisericii Luterane şi poziţia ei în societatea Estoniană", "Slujirea diaconală a Bisericii Luterane Evanghelice Estoniene ca metodă de participare la dezvoltarea comunităţilor", "Conceptul de dezvoltare comunitară şi bune practici din Estonia", pe care le-au exemplificat prin vizite în diferite comunităţi rurale asistate social. Ultima zi a atelierului a fost dedicată conferinţei pe tema "Diaconia şi dezvoltarea comunitară". Subiectul a permis delegaţiilor participante să prezinte propriile metode şi bune practici de dezvoltare comunitară utilizate de preoţii din mediile rurale defavorizate, participanţi la proiect. Rezultatul final al proiectului, care se va încheia în iulie 2011, urmăreşte înfiinţarea şi funcţionarea unei reţele interculturale de dezvoltare comunitară, care, prin intermediul celor cinci instituţii partenere în proiect, va constitui o interfaţă între grupurile de preoţi din cele cinci ţări participante la proiect, în vederea identificării şi diseminării celor mai eficiente şi inovative metode de participare şi implicare a preoţilor la nivelul comunităţilor lor, în vederea producerii unor schimbări pozitive pentru membrii acestora.