Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Mierea românească este solicitată intens la export
Apicultorii hunedoreni ar putea să-şi valorifice, în acest an, toată producţia de miere la export, numărul solicitărilor venite din Europa pentru importul acestui produs fiind neaşteptat de mare. „Mierea românească este foarte cerută la export, în special de comercianţii din Germania şi Franţa. Străinii apreciază faptul că mierea produsă de noi are o vâscozitate mare, un buchet (miros - n.r.) şi un gust deosebite. Tot ceea ce trebuie să facem este să producem o miere de calitate pentru că o putem vinde la un preţ bun“, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb. Preţurile oferite de importatori pentru un kilogram de miere sunt de 8-9 lei pentru cea obţinută din florile de salcâm şi de 6-7 lei pentru mierea polifloră. Mierea din acest an este superioară calitativ celei obţinute în alţi ani, dar producţia estimată va fi mai mică cu 30% faţă de 2007 din cauza îngheţurilor târzii apărute în primăvară. „Estimăm că în acest an vom obţine aproximativ 300 de tone de miere de albine. Am avut probleme cu recoltatul la mierea de salcâm, iar la mierea din flori de tei producţia obţinută este la jumătate din ceea ce s-a realizat anul trecut“, a precizat preşedintele ACA. În judeţul Hunedoara există 30.000 de familii de albine care sunt îngrijite de aproape o mie de apicultori. Printre aceşti crescători de albine se numără 20 de apicultori care au primit atestate de producători ecologici.
De altfel, România este recunoscută peste hotare pentru produsele sale ecologice, autorităţile române încercând să promoveze cât mai mult produsele de acest tip pe pieţele europene. Tocmai în acest sens a fost deschis un oficiu care să se ocupe cu promovarea produselor ecologice româneşti în străinătate.