Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Mihai Eminescu, cinstit în Ungaria, la Parohia Apateu
ohia ortodoxă Apateu din Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei a fost gazda unor manifestări dedicate marelui poet român Mihai Eminescu. La eveniment au participat Preasfinţiţii Părinţi Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, şi Lucian, Episcopul Caransebeşului.
Două zile au fost închinate poetului naţional Mihai Eminescu în Parohia ortodoxă română Apateu din Ungaria. La manifestările prilejuite de împlinirea a 161 de ani de la naşterea "Luceafărului poeziei româneşti" au participat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Astfel, sâmbătă, 15 ianuarie, s-a desfăşurat la Apateu a XII-a ediţie a comemorării lui Mihai Eminescu şi a VI-a ediţie a concursului de poezie românească închinată poetului nepereche al neamului românesc. Şi de această dată au participat la concurs copii români din Ungaria. Din partea Episcopiei Caransebeşului a participat Grupul psaltic "Katharsis" al Episcopiei Caransebeşului, precum şi un elev talentat al Seminarului Teologic "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş, care a recitat din opera poetului Mihai Eminescu. Totodată, cu acest prilej s-au interpretat cântări bine cunoscute pe versurile poetului de către tinerii caransebeşeni. Un moment inedit desfăşurat în Centrul Cultural Român din Apateu a fost oferit de tinerii bihoreni, care au dansat pe muzica tradiţională din România. În după-amiaza aceleiaşi zile, în biserica ortodoxă românească cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae" din Apateu s-a oficiat de către cei doi ierarhi o slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu, în prezenţa credincioşilor ortodocşi români din Apateu şi nu numai. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai ambasadei române şi ai consulatelor româneşti din Gyula şi Seghedin. După slujba de pomenire în biserica parohială a avut loc un recital de muzică bizantină susţinut de Grupul psaltic "Katharsis" al Episcopiei Caransebeşului. În încheiere, părintele Origen Sabău, preotul paroh al comunităţii şi consilierul cultural al Eparhiei româneşti din Ungaria, a oferit diplome de cinstire şi plachete tuturor celor care s-au implicat şi se implică în activităţile culturale ale parohiei din Apateu. Mai apoi s-au depus coroane de flori în faţa statuii celui care în urmă cu 161 de ani se altoia în această lume şi care avea să rodească roade bogate în cultura lirică a neamului românesc.