Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
Mihai Eminescu omagiat în mai multe eparhii
Ierarhi, preoți, oameni de cultură și elevi au participat marți, 15 ianuarie, la evenimente menite să omagieze personalitatea complexă a lui Mihai Eminescu, la împlinirea a 169 de ani de la nașterea sa. Opera marelui poet au fost evidențiate prin spectacole, conferințe, expoziții și momente literar-artistice, nelipsind recitările din lirica eminesciană realizate de actori, personalități sau elevi seminariști.
În municipiul Curtea de Argeș, Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab”, în colaborare cu Colegiul Național „Vlaicu Vodă”, a organizat în sala de festivități a seminarului spectacolul literar-artistic „Dor de Eminescu”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. La programul artistic au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, preoți consilieri eparhiali, cadre didactice, elevi și iubitori ai poeziei eminesciene.
În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a precizat că respectul față de Mihai Eminescu se arată prin citirea operei sale integrale, pentru înțelegerea profundă a personalității marelui poet. Manifestarea a cuprins mai multe momente literar-artistice în care au fost prezentate diferite aspecte legate de viața și opera poetului. Cu această ocazie, actorul argeșean Puiu Mărgescu, de la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, a recitat câteva poezii. Publicul a fost impresionat în mod deosebit de piesele muzicale inspirate din lirica eminesciană, precum și de piesa de teatru care a fost pusă în scenă de elevii celor două școli. Acest spectacol organizat în Curtea de Argeș a deschis șirul unor evenimente culturale și bisericești ce sunt organizate în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în această săptămână.
La Giurgiu, elevii și profesorii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” l-au omagiat pe poetul Mihai Eminescu. În paraclisul instituției de învățământ a fost săvârșită slujba Parastasului, se arată pe site-ul episcopiagiurgiului.ro. Apoi, cadre didactice și elevi au vizitat expoziția „Cultura română în presa vremii”, vernisată la Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu. Cu acest prilej, au lecturat articole, texte şi poezii scrise de poeţi, scriitori şi jurnalişti români, prin care au fost evidențiate personalitatea şi viaţa poetului naţional. Evenimentele omagiale au continuat la Ateneul „Nicolae Bălănescu” din municipiul Giurgiu, unde au fost organizate o conferință și un spectacol de muzică.
Tot la Giurgiu, Mihai Eminescu a fost omagiat de preoții din cadrul Protoieriei Mihăilești, care au săvârșit slujba Parastasului la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Mihăilești II-Tufa. Acest moment a precedat întâlnirea pastoral-misionară a preoților.
Manifestări omagiale dedicate Zilei Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu au fost organizate și la Tulcea, unde la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” a fost organizată o activitate cultural-literară. „Evenimentul a fost deschis de Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, care a rostit un cuvânt de binecuvântare. Apoi, pr. Gheorghe Stan, profesor de limba și literatura română, a prezentat referatul «Mihai Eminescu - poetul nepereche al românilor», iar elevii au recitat poezii și au interpretat romanțe atât din opera eminesciană, cât și din Nichita Stănescu și Grigore Vieru despre Mihai Eminescu. Corul «Carpe in Deum» al școlii a interpretat piese corale pe versuri eminesciene, iar, la final, în Biblioteca «Mihai Eminescu» a liceului a fost prezentată și o microexpoziție cu lucrări tipărite din opera marelui poet. Manifestările dedicate lui Mihai Eminescu s-au desfășurat și în cursul săptămânii, la clase, prin evocări și documentare despre viața și opera «Luceafărului» poeziei românești”, a precizat pr. Felix Neculai, consilier cultural eparhial.