În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mihai Eminescu, omagiat în Transilvania
De Ziua Culturii Române, 15 ianuarie, marele poet Mihai Eminescu a fost omagiat la împlinirea a 165 de ani de la naştere prin mai multe manifestări în numeroase oraşe din Transilvania.
La Cluj-Napoca a avut loc un ceremonial la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional, unde a participat şi Înaltpresfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmartului, alături de oficialităţi locale, între care primarul Emil Boc, reprezentanţi ale principalelor instituţii publice, oameni de cultură, elevi şi cetăţeni care au dorit să îi aducă un omagiu marelui poet.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, a rostit o rugăciune de pomenire şi a vorbit despre personalitatea poetului şi legătura cu biserica.
„Ca poet, prin excelenţă, avea în suflet credinţa în Mântuitorul şi Preasfânta Fecioară Maria. Maicii Domnului i-a închinat câteva versuri care nu pot fi întrecute, intitulate «Rugăciune»: «Crăiasă alegându-te/ Îngenunchem rugându-te,/ Înalţă-ne, ne mâtuie/ Din valul ce ne bântuie; Fii scut de întarire/Şi zid de mântuire,/ Privirea-ţi adorată/ Asupra-ne coboară, / O, maica prea curată/
Şi pururea fecioară,/ Marie!/ Noi, ce din mila sfântului/ Umbră facem pământului,/ Rugămu-ne-ndurărilor/ Luceafărului mărilor;/ Ascultă-a noastre plângeri,/ Regină peste îngeri,/ Din neguri te arată, / Lumină dulce clară,/ O, maică prea curată/
Şi pururea fecioară,/ Marie!»“.
A luat, apoi, cuvântul scriitoarea Irina Petraş, preşedinta filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, care i-a provocat pe cei prezenţi să îşi analizeze care este cu adevărat disponibilitatea lor faţă de operele marilor oameni de cultură. Manifestarea a continuat cu recitaluri din opera lui Mihai Eminescu şi cu depuneri de coroane.
Omagiu lui Eminescu la Oradea
La aniversarea a 165 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea a organizat mai multe activităţi menite să evidenţieze importanţa operei eminesciene în istoria şi în cultura poporului român.
Îndrumaţi de profesorii de la catedra de limba şi literatura română, elevii şi-au arătat măsura talentului, întrecându-se în recitări de poezii, cântece şi reprezentaţii scenice din opera marelui poet.
Astfel, joi, 15 ianuarie, elevii din clasa a IX-a, îndrumaţi de profesoara Ramona Urdea, au dat viaţă personajelor istorice prezente în „Scrisoarea III“, în sala festivă a liceului. Un absolvent al liceului, Marian Negruţ, a recitat din poeziile lui Eminescu. Elevul Mirel Fanya a compus şi a prezentat o poezie, creaţie proprie, ce aduce laudă „poetului nepereche.“
Corul „Diacon Nicolae Firu“ al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos a interpretat piese muzicale cu versuri din universul liric al creaţiilor eminesciene: „Sara pe deal“, „Vreme trece, vreme vine“ etc.
În încheierea programului, părintele prof. Dorel Leucea, director adjunct al Liceului, le-a mulţumit elevilor şi profesorilor pentru implicarea şi dăruirea de care au dat dovadă în pregătirea şi reuşita programului artistic şi a subliniat faptul că tânărul Elie Cristea, viitorul Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost primul filolog care a studiat opera poetului Mihai Eminescu şi care a obţinut la Budapesta, în 1895, titlul de doctor în filologie cu teza intitulată „Viaţa şi opera lui Eminescu“. Scrisă în limba maghiară, teza a fost tradusă în 1985 de către Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, care, în corespondenţa sa cu poetul Geo Bogza, spunea că cine îl iubeşte pe Eminescu, Îl iubeşte şi pe Dumnezeu.
Programul artistic a continuat în aceeaşi zi, cu cel al elevilor de gimnaziu, coordonaţi de profesoarele Mirela Rus şi Codruţa Bogoşel. După ce prof. Mirela Rus a vorbit despre semnificaţia zilei, omagierea poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale, elevi din clasele a V-a A, a VII-a A şi a VII-a B au prezentat viaţa şi opera poetului într-un material powerpoint.
Apoi, elevii, îmbrăcaţi în costume populare, au recitat poezii şi au interpretat cântece pe versurile lui Eminescu. Mesajul acestui moment artistic, intitulat sugestiv „Eminescu suntem noi“, a fost acela că întreaga operă a poetului Mihai Eminescu este construită şi inspirată din istoria şi cultura naţională şi fiecare se regăseşte în creaţia literară a poetului, fiind, astfel, contemporani cu el.
Elevii claselor de liceu, împreună cu corul „Diacon Nicolae Firu“, au participat în aceeaşi zi, la Biblioteca Judeţeană „Gheorhe Şincai“ din Oradea, în cadrul unei manifestări organizate de Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei (AFOREO), cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, unde au pus în scenă acelaşi program cultural-artistic, arătând că Eminescu rămâne cel mai măreţ dintre fiii acestui popor, iar aniversarea sa, an de an, este un prilej de anamneză, atât spirituală, cât şi culturală.
Eminescu, omagiat la Sibiu
Teologii sibieni au adus joi, 15 ianuarie, un omagiu poetului Mihai Eminescu şi s-au rugat pentru mântuirea sufletului său. După slujba Vecerniei săvârşită în Capela „Sfântul Nichita Romanul“ din incinta Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, a loc oficierea unei slujbei de Parastas pentru poetul naţional.
Slujba religioasă a fost săvârşită de protos. lect. dr. Vasile Bîrzu, duhovnic şi cadru universitar al facultăţii teologice sibiene. Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“, conduşi de drd. Adrian Dobreanu.
Au participat studenţi din cadrul Facultăţii de Teologie amintite, alături de reprezentanţi ai Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. După slujba Parastasului, părintele Vasile Bîrzu a evocat personalitatea lui Mihai Eminescu.
„Poetul nostru naţional, cunoscut şi studiat şi la nivel internaţional, a fost şi va rămâne o personalitate marcantă a poeziei, un om deplin al culturii române, care a cunoscut viaţa şi istoria poporului nostru, arătând în operele sale rolul şi rostul Bisericii şi al credinţei noastre strămoşeşti“, a subliniat părintele Bîrzu.
Sărbătoare la Parohia „Înălţarea Domnului“
Copiii de la Centrul de zi al Parohiei „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“ din Sibiu au sărbătorit Ziua Culturii Naţionale şi au adus un omagiu poetului Mihai Eminescu, în cadrul unei manifestări organizate în biserica parohială, prin colaborarea cu Departamentul social de la Arhiepiscopia Sibiului.
Cei mici au recitat poezii şi au interpretat cântece pe versurile marelui poet, iar mai apoi pr. Tiberiu Kiss, inspector în cadrul Departamentului Social şi parohul Achim Băcilă, au oficiat slujba de Parastas.
La sediul centrului de zi, inspectorul social de la Arhiepiscopia Sibiului, Marius Talmaţchi a prezentat celor mici viaţa poetului Mihai Eminescu, subliniind unicitatea operei sale şi contribuţia sa esenţială la dezvoltarea culturii româneşti.
„Am considerat că este important să organizăm evenimentul de astăzi în cinstea poetului naţional Mihai Eminescu, pentru că la personalitatea sa găsim toţi factorii importanţi în creşterea şi dezvoltarea copilului: Şcoala, Biserica şi familia. Această activitatea a fost binevenită în rândul copiilor prezenţi“, ne-a spus inspectorul social Marius Talmaţchi. Cei 26 de copii de la Centrul de zi al Asociaţiei „Rut“ de la parohia sibiană s-au pregătit din timp pentru acest eveniment, fiind ajutaţi de cadrele didactice voluntare şi de personalul instituţiei.
„Noi am găsit oportun ca şi centrul nostru de zi să simtă aceasată vibraţie, această zi a culturii noastre româneşti şi a cinstirii acestui om deosebit. De aceea, am pregătit acest program de cântece şi poezii, având invitaţi şi actori de la Teatrul Naţional «Radu Stanca» din Sibiu“, ne-a spus pr. Achim Băcilă de la biserica menţionată.
Ziua Culturii la Cristiana-Săcele
La căminul de bătrâni al Asociaţiei Christiana-Braşov din municipiul Săcele a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea poetului Mihai Eminescu. Cu acest prilej, vârstnicii îngrijiţi aici au primit vizita elevilor Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil“ şi ai Şcolii Generale din Bod, judeţul Braşov, care au prezentat un program artistic din opera eminesciană. La rândul lor, vârstnicii au recitat şi ei poeziile îndrăgite ale poetului naţional. (Pr. prof. Alin Sonea, Alexandra Andereş, Ştefan Mărculeţ, Oana Rusu)