Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Mihai Eminescu, pomenit la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”
La Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au avut loc și în acest an ample manifestări dedicate Zilei Naționale a Culturii Române și comemorării a 174 de ani de la nașterea „omului deplin” al ei, Mihai Eminescu.
Dimineață a fost săvârşită o slujbă de pomenire a poetului Eminescu și a familiei sale, oficiată de părintele profesor Viorel Laiu, directorul instituției de învățământ, după care, în foaierul școlii, cei prezenți au asistat la vernisarea expoziției de artă plastică inspirată din lirica eminesciană.
Manifestarea a continuat în aula „Mihai Eminescu” a școlii teologice, unde primarul Maria Petrariu, inițiatoarea acestei manifestări în care au fost implicate cele două licee din comună, a subliniat nevoia de a menține această frumoasă și creștinească tradiție, cinstind memoria poetului întâi prin rugăciune și apoi prin manifestări cultural-artistice.
Profesoara Nadia Sângeap, directorul Liceului „Chiriac Nicolau”, a reiterat bucuria prezenței și colaborării la acest eveniment deosebit.
Daniel Corbu, poet și eseist, a prezentat comunicarea „Mihai Eminescu, un model în absolut”, iar apoi, părintele profesor Mihail Daniliuc a prezentat câteva informații despre șederea lui Eminescu în bolnița Mănăstirii Neamț timp de cinci luni: din 7 noiembrie 1886 și până la data de 10 aprilie 1887.
A urmat un program artistic pregătit de elevii seminariști, coordonați de profesoarele Cristina Grigore și Laura Panaite, dar și de elevii de la Liceul „Chiriac Nicolau”.