La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Mii de credincioşi au primit Agheasma Mare în centrul Sibiului
Praznicul Botezului Domnului a adunat şi în acest an mii de credincioşi în Piaţa Mare din Sibiu la Sfinţirea cea mare a apei. Această rânduială liturgică a fost săvârşită la finalul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Mitropolitană din Sibiu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Alături de ierarh şi slujitorii Catedralei Mitropolitane s-au aflat toţi preoţii de la bisericile din Sibiu, iar Piaţa Mare a fost plină de credincioşi din toate comunităţile parohiale.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat importanţa praznicului Bobotezei şi foloasele duhovniceşti şi trupeşti ale Aghesmei Mari. „Ziua de Bobotează se mai numeşte şi «Epifania», ziua Arătării, a descoperirii lui Dumnezeu în Treime. Preasfânta Treime se arată acum atât cât este în posibilitatea noastră de a înţelege Taina Sfintei Treimi. Fiul lui Dumnezeu Întrupat a intrat în apa Iordanului. Tatăl din cer a confirmat că este Fiul Său şi apoi, în chip văzut, Duhul Sfânt a apărut sub formă de porumbel deasupra Fiului pentru a confirma, a adeveri cuvântul Tatălui. Dacă L-am văzut Prunc şi ne-am bucurat de Naşterea Sa, acum la Botez Îl vedem începând lucrarea Sa sfinţitoare şi mântuitoare”, a subliniat ierarhul.
Peste 17.000 de sticle de 0,5 litri cu apă sfinţită şi patru butoaie de câte 500 de litri fiecare au fost pregătite pentru a fi împărţite credincioşilor la finalul slujbei de sfinţire.
Răspunsurile liturgice și cântările la slujba Sfințirii celei mari a apei au fost date de corala Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.