La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Militarii răniţi în luptă vor beneficia de o indemnizaţie lunară
▲ Senatul a aprobat un proiect de lege ce prevede ca „marii mutilaţi“ în teatrele de operaţii la care participă Armata română să beneficieze de o „indemnizaţie lunară, corespunzătoare gradului, de 2,5 solde de grad şi de funcţie, corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau, după caz, 2,5 salarii medii brute“ ▲ Valoarea acestei indemnizaţii lunare variază în funcţie de gradul de invaliditate ▲
Militarii grav mutilaţi în teatrele de operaţii vor putea beneficia de o indemnizaţie lunară de circa 4.200 de lei. Plenul Senatului a votat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanţe guvernamentale privind recunoaşterea meritelor personalului Armatei participant la acţiuni militare. Proiectul de lege 375/2008 pentru aprobarea OUG 71/2008, privind modificarea şi completarea OUG 82/2006, a fost aprobat împreună cu o serie de amendamente ale comisiei pentru Apărare din Senat, cu 55 de voturi pentru, nici unul împotrivă şi nici o abţinere, Senatul fiind prima cameră sesizată. Indemnizaţie lunară, corespunzătoare gradului Proiectul votat de senatori prevede ca „marii mutilaţi“ în teatrele de operaţii la care participă Armata Română să beneficieze de o „indemnizaţie lunară, corespunzătoare gradului, de 2,5 solde de grad şi de funcţie, la minimum, corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau, după caz, 2,5 salarii medii brute“. De asemenea, invalizii de gradul I vor beneficia de indemnizaţie calculată la valorile soldei de grad şi de funcţie menţionate, sau ale salariului mediu brut, înmulţite cu 2. Invalizii de gradul II vor beneficia de indemnizaţie calculată la valorile menţionate, înmulţite cu 1,5, iar militarii cu gradul III de invaliditate vor primi indemnizaţii egale cu valorile precizate. Salariul mediu brut pe anul 2008 ajunge la 1.700 de lei pe lună, potrivit unei prognoze făcute în luna septembrie, de Comisia Naţională de Prognoză. Sprijin pentru soţ/soţie/copii Proiectul de act normativ adoptat de Senat mai prevede şi acordarea altor facilităţi militarilor răniţi în teatrele de operaţii: tratament medical în străinătate, în cazul în care nu este posibilă intervenţia medicală în ţară, tratament de recuperare gratuit, asistenţă pentru reconversie profesională, proteze sau orteze, scutirea de la plata abonamentelor radio, TV şi al postului de telefon, sau gratuităţi pe mijloacele interne de transport în comun. De asemenea, proiectul legislativ vizează şi sprijinul acordat soţului/soţiei supravieţuitor, precum şi copiilor militarilor decedaţi în acţiunile Armatei. Potrivit unei viitoare posibile reglementări, militarii cu gradul III de invaliditate vor putea fi reintroduşi în sistemele Ministerului Apărării, fără solicitarea capacităţii de luptă, beneficiarii acestei prevederi nemaiprimind şi indemnizaţiile menţionate.