De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ministerul Educaţiei: Profesorii îşi vor primi salariile în decembrie
Rectificarea bugetară, a doua din acest an, va fi aprobată luni de Guvern, printre ministerele la care vor fi reduse cheltuielile se numără Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului cu 40 milioane de lei. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că această diminuare a fondurilor ar putea pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământul preuniversitar în luna decembrie, sindicaliştii susţinând că bugetul de salarii a fost redus, de la începutul anului, cu 1,3 miliarde de lei.
Executivul va aproba luni a doua rectificare bugetară din acest an. Dacă unele ministere vor primi bani în plus pentru derularea unor proiecte în curs, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului se numără printre păgubiţi, fiindu-i reduse cheltuielile cu 40 milioane de lei. Sindicatele libere din învăţământ se tem că rectificarea bugetară va pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământ în luna decembrie. "Potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru anul 2010, fondul de salarii pentru învăţământul preuniversitar a fost redus cu 247.112.000 lei. De la începutul anului, bugetul de salarii pentru angajaţii din învăţământ a fost redus cu 1,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că plata integrală a salariilor este pusă în pericol pentru luna decembrie 2010", se arată într-un comunicat al FSLI. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dat asigurări profesorilor că nu vor fi probleme cu salariile. "Rectificarea bugetară nu afectează în nici un fel salariile cadrelor didactice din România. Resping orice afirmaţie contrară", a declarat ministrul Educaţiei, care a subliniat în acest context că, în urmă cu câteva zile, s-a decis extinderea programului "Bani de liceu" la încă aproape 4.000 de elevi faţă de numărul estimat anterior. Şi consilierul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Tudorel Urian, a susţinut că banii au fost luaţi "din alte zone ale bugetului MECTS" şi nu din salariile dascălilor. Potrivit proiectului de rectificare, nu vor fi operate diminuări de cheltuieli în judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.