La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Mironosiţele au împlinit lucrare apostolică, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu
În Duminica a treia după Paşti, a Mironosițelor, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul cu hramul „Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei”, de la Reședința Episcopală din Oradea.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre importanţa sfintelor femei mironosiţe, care „au un loc special în istoria mântuirii, fiind privilegiate de a fi între primele care au aflat despre Învierea Domnului și sunt, astfel, martori ai Învierii Sale. Ele au împlinit lucrare apostolică, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, în mod deosebit Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, care a propovăduit Evanghelia și a vestit Învierea Mântuitorului Iisus Hristos în partea de apus a Mediteranei, mai precis în părțile dinspre sud ale Franței de astăzi. Ea este cinstită în mod aparte în Sfântul Munte al Athonului, la Mănăstirea Simonos-Petra, unde se află sfintele ei moaște”.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a arătat că la această sărbătoare sunt cinstite și femeile care au fost propovăduitoare ale Evengheliei sau care au luminat popoarele, precum „Sfânta Împărăteasă Elena, care împreună cu fiul ei, Sfântul Împărat Constantin, sunt socotiți întocmai cu Apostolii, sau Sfânta Nina, luminătoarea poporului georgian, sau Sfânta Olga, marea cneaghină a Rusiei, care împreună cu fiul ei, Sfântul Cneaz Vladimir, sunt luminători ai poporului rus. Tot astăzi le cinstim și pe Sfintele Mucenițe care L-au mărturisit pe Hristos cu prețul vieții lor, dar și pe Sfintele Cuvioase care mult s-au nevoit pentru Domnul Hristos și pe toate femeile sfinte”.