Joi, 19 decembrie, comunitatea ortodoxă din orașul basarabean Anenii Noi a trăit o zi de mare sărbătoare, prilejuită de hramul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae”. Cu această ocazie binecuvântată,
Misiune prin cântul religios şi popular
În parohia Costeşti - Răchiţi, Protopopiatul Botoşani, a fost înfiinţat, la mijlocul anului trecut, un grup folcloric, la iniţiativa părintelui paroh Ioan Caşcaval. Tinerii care fac parte din ansamblu au cântat cu prilejul zilelor satului Costeşti din 2011, iar în fiecare duminică oferă răspunsurile liturgice la strană.
Tinerii şi copiii din parohia Costeşti - Răchiţi s-au reunit, din vara anului trecut, într-un grup folcloric. Membrii grupului au primit, prin grija părintelui paroh Ioan Caşcaval, costume naţionale pe care le poartă atunci când urcă pe scenă. Ideea înfiinţării unui grup folcloric al satului Costeşti i-a venit părintelui paroh Ioan Caşcaval, care predă religia de 14 ani la şcoala din localitate. În timpul orelor de curs a observat "dorinţa copiilor de a arăta că poporul român are o tradiţie deosebită". Astfel, s-a gândit să înfiinţeze un ansamblu folcloric, ajutat fiind de Răzvan Filote, elev la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Botoşani. "Tinerii s-au pregătit pe perioada vacanţei de vară a anului trecut în vederea organizării unui spectacol în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul satului Costeşti. Grupul nostru a intonat cântări religioase, populare şi folck, iar elevul Răzvan Filote a cântat câteva piese populare ale cântăreţului basarabean Ion Paladi. La acest festival au venit foarte mulţi credincioşi din satul Costeşti, care au fost profund impresionaţi de cântările intonate de copiii satului. În urma festivalului a fost realizat un DVD, care a fost împărţit credincioşilor din Stânca şi din alte parohii", a spus pr. paroh Ioan Caşcaval. "Oamenii din parohie au primit cu bucurie înfiinţarea grupului folcloric" Membrii grupului folcloric sunt implicaţi în viaţa Bisericii, oferind răspunsurile liturgice în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, ei se implică în activitatea misionară, mergând la bătrânii bolnavi şi nevoiaşi pentru a-i ajuta şi pentru a le oferi cele necesare traiului de zi cu zi. "Copiii care fac parte din ansamblu oferă răspunsurile liturgice în cadrul Sfintei Liturghii. Într-o strană cântă dascălul bisericii alături de enoriaşi, iar în cealalată laudă pe Dumnezeu prin cântarea religioasă tinerii parohiei. Oamenii din parohie au primit cu bucurie înfiinţarea grupului folcloric al localităţii Stânca pentru că au constatat că tinerii s-au antrenat într-o lucrare folositoare. Au fost impresionaţi de dorinţa lor arzătoare de a cânta şi lăuda pe Dumnezeu. Am rămas impresionat de bucuria de pe chipul credincioşilor atunci când îi vedeam ascultând pricesnele sau cântecele tradiţionale populare autentice", s-a exprimat pr. paroh Ioan Caşcaval. În acest an, tinerii din Stânca vor participa la un festival judeţean de muzică populară care va fi organizat la Botoşani, dar şi la alte evenimente din satele învecinate. În acest sens, ei vor fi susţinuţi de Primăria Răchiţi.