Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Misiune şi caritate după modelul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
▲ În parohia Curteşti, Protopopiatul Botoşani, se lucrează intens la finisarea casei de prăznuire ▲ Această casă de prăznuire a fost ridicată cu ajutorul enoriaşilor şi a Consiliului Parohial ▲ Activitatea parohiei, pe plan caritativ şi filantropic, se concretizează în asigurarea permanentei asistenţe religioase pentru cei care au nevoie şi o acceptă ▲
În curând, la parohia „Sf. Nicolae“, „Sf. Mc. Teodor Tiron“ şi „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ - Curteşti, judeţul Botoşani, casa de prăznuire va fi gata. În acest timp, se lucrează intens la finisajele interioare, camera de protocol, bucătărie, baie etc., pentru ca, mai târziu, ea să poată servi scopului pentru care a fost ridicată. „În acest sens, beneficiem de înţelegerea enoriaşilor şi sprijinul Consiliul Parohial“, ne-a spus pr. paroh Dan Sănduleac. „Urmând exemplul ocrotitorilor parohiei noastre, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, în sârguinţă şi cunoaştere, ne străduim ca şi noi să împletim cuvântul cu fapta cea bună. În acest sens, legăm viaţa liturgică a parohiei de misiune şi caritate“, continuă părintele paroh. Activitatea parohiei pe plan caritativ şi filantropic se concretizează în ajutorul acordat câtorva familii, care au beneficiat şi beneficiază de grija bisericii la momente deosebite, asigurând permanenta asistenţă religioasă a celor care o doresc. „Nădăjduim ca şi în următorii ani să avem acelaşi zel lucrător pentru propăşirea Bisericii şi Bunul Dumnezeu, împreună cu Sfinţii Săi Apostoli, să ne apere, să ne ocrotească şi să ne îndrume“, mărturiseşte pr. Dan Sănduleac. Biserică zidită de răzeşi Biserica parohiei Curteşti, din Protopopiatul Botoşani, se crede că a fost construită în anul 1809 şi purtat hramul „Sfântul Nicolae“. După datele extrase din albumul cu istoricul bisericilor din jurul oraşului Botoşani, editat în 1906, ctitorii acestei biserici au fost Costache Roset, Ioan Romanov, Chiriac Scoghihorn, Gheorghe Timuş, Iordache Lebădă, Gheorghe Caraiman, răzeşi din jurul Curteştilor, coordonaţi de Iordache Boyan, care devenise proprietarul răzeşilor din Curteşti. O dată cu trecerea timpului, biserica a ajuns într-o stare de ruină avansată. În anul 1889, s-a reclădit din nou, din cărămidă, pe temelie de piatră, şi a fost acoperită cu tablă de Natalia Boyan, în amintirea regretatului ei soţ, Teodor Boyan. Acesta a fost fiul lui Iordache Boyan, fost primar al oraşului Botoşani şi ministru de Finanţe. Tot acum, biserica a primit şi hramul „Sfântului Mucenic Teodor Tiron“. Biserica a fost sfinţită în anul 1889, când s-a mai adăugat şi hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. În anul 1965, biserica fost acoperită cu tablă zincată, iar în anul 1966 s-au făcut reparaţii exterioare la ziduri, s-a subzidit peretele de miazăzi şi s-a făcut trotuar de beton împrejurul bisericii. În anul 1986, preotul Gheorghe Constantinescu a început din nou refacerea bisericii, care a fost sfinţită de către Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în anul 1992. Astăzi, parohia Curteşti este formată din aproximativ 300 de familii.