De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Misiunea Bisericii în educaţia religios-morală a copiilor şi a tinerilor
Biserica Ortodoxă Română este preocupată în permanenţă de educaţia moral-spirituală a copiilor şi a tinerilor, contribuind din plin la modelarea şi formarea persoanei umane, prin implicarea responsabilă în viaţa societăţii. Educaţia creştin-ortodoxă trebuie dimensionată şi realizată în acord cu nevoile sufleteşti specifice fiecărei vârste, având, ca atare, o funcţie informativă, adică de punere la dispoziţia copiilor şi a tinerilor a unui set de cunoştinţe moral-creştine, dublată de un pronunţat caracter formativ, de interiorizare şi de transpunere în viaţă a preceptelor religioase, deoarece: „noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu. Pe care le şi grăim, dar nu în cuvinte învăţate din înţelepciune omenească, ci în cuvinte învăţate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovniceşti oamenilor duhovniceşti“ (I Corinteni 2, 12-13). Prin urmare, educaţia creştin-ortodoxă nu se va limita doar la transmiterea unor informaţii, ci va accentua, în special, formarea morală şi spirituală a copiilor şi tinerilor şi punerea în acord a vieţii lor cu idealul Evangheliei lui Hristos, de iubire şi întrajutorare a aproapelui, de respect faţă de părinţi şi profesori, de fidelitate faţă de valorile şi tradiţiile neamului românesc: „Căci nimeni nu poate pune altă temelie decât cea pusă, care este Iisus Hristos“ (I Corinteni 3, 11). În sensul acesta, Patriarhia Română a implementat în ultimii ani, în complementaritate cu sistemul educaţional religios desfăşurat în şcoală şi în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Fundaţia World Vision România, o serie de proiecte şi programe educaţionale: „Hristos împărtăşit copiilor“, „Alege şcoala!“, „Copilul învaţă iubirea milostivă a lui Hristos“ şi, mai nou, proiectul „Calea mântuirii“ (The Way).
Proiectele şi programele Patriarhiei Române se adresează tuturor copiilor şi tinerilor, cu speranţa de a le deschide calea spre valorile credinţei şi moralei creştine. Congresul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ a ajuns astăzi la cea de a VI-a ediţie, fiind organizat de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România. Prin rezultatele obţinute de-a lungul timpului, proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ a arătat că, prin programe catehetice bine gândite şi structurate, poate oferi alternative educaţionale, aducând un spor de cunoaştere şi înţelepciune în inimile şi în sufletele copiilor şi tinerilor din familiile, parohiile şi comunităţile din România şi din diaspora.
Felicităm şi binecuvântăm pe toţi cei care cu responsabilitate şi multă dăruire de sine s-au implicat în aceste proiecte, pentru reuşita unei educaţii moral-spirituale rodnice.
Cu aleasă preţuire şi părintească binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
‑Mesaj adresat participanţilor la al VI-lea Congres Naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Fundaţia World Vision România, Mănăstirea Caraiman, 16-18 septembrie 2013.