La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Misiunea Bisericilor creştine astăzi, în Europa unită
La Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit ieri pe Excelenţa Sa dl Bronislaw Komorowski, mareşalul Seimului Republicii Polonia, aflat într-o vizită oficială în România, însoţit de o delegaţie parlamentară polonă, potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române.
La întrevedere a mai participat Excelenţa Sa dl Wojuech Zajaczkowski, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Polonia în România. Patriarhul Daniel a subliniat relaţiile de prietenie dintre cele două ţări, precum şi legăturile tradiţionale dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă, respectiv, Biserica Romano-Catolică din Polonia. În acest context, Preafericirea Sa a reafirmat importanţa promovării valorilor creştine în Europa de astăzi, mai ales că cele două popoare se numără printre cele recunoscute ca având o viaţă religioasă bogată, potrivit Sectorului relaţii externe al Patriarhiei Române. La rândul său, Excelenţa Sa dl Bronislaw Komorowski a menţionat faptul că, în Polonia, Biserica Ortodoxă Română este percepută ca fiind deschisă dialogului intercreştin, vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, acum 10 ani - prima a unui episcop al Romei într-o ţară majoritar ortodoxă -, având încă un ecou deosebit. În cadrul întrevederii, au mai fost abordate teme de interes comun privind implicarea cultelor în problemele societăţii contemporane şi s-a discutat, în mod special, despre felul în care Bisericile din cele două ţări membre ale Uniunii Europene susţin aprofundarea procesului de integrare europeană, subliniindu-se importanţa păstrării specificului cultural şi spiritual, consolidat în fiecare dintre cele două ţări de-a lungul istoriei.