De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mitropolia Basarabiei luptă pentru redobândirea arhivelor
Mitropolia Basarabiei continuă demersurile pentru redobândirea arhivelor sale, care până în anul 1944 au fost depozitate spre păstrare în cuprinsul Patriarhiei Române, la Craiova. Din acel an, arhivele Mitropoliei Basarabiei au fost confiscate abuziv de regimul sovietic de ocupaţie şi integrate fondului arhivistic de stat din fosta RSSM, având, până în 1992, regim secret. În acest sens, IPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a reiterat de curând cererea din septembrie 2009, în care a solicitat Guvernului şi preşedintelui Republicii Moldova retrocedarea arhivelor instituţiei bisericeşti, întrucât Mitropolia Basarabiei este "succesoarea istorică, canonică şi spirituală a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv", precum a arătat IPS Petru pe baza prevederilor Statutului său de organizare şi funcţionare, înregistrat de stat în ordinea stabilită şi în sensul unor hotărâri judecătoreşti definitive date de instanţele naţionale. Această solicitare de restituire a arhivelor Mitropoliei Basarabiei a fost înaintată şi guvernelor anterioare ale Republicii Moldova, însă aceasta a fost neglijată.
Mitropolia Basarabiei a hotărât reînfiinţarea arhivei sale ca instituţie bisericească distinctă, lucru realizat prin înregistrarea ca personalitate juridică de către Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. Astfel, Mitropolia Basarabiei este nevoită să recupereze propriul fond arhivistic de până la instalarea definitivă a administraţiei sovietice de ocupaţie şi care se păstrează la Arhiva Naţională a Republicii Moldova.