Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit duminică, 1 decembrie 2024, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din
Mitropolitul Andrei și‑a sărbătorit ocrotitorul spiritual
Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, sărbătorit sâmbătă, 30 noiembrie, este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul și‑a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj‑Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi din cuprinsul eparhiei, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și slujitori ai Catedralei Mitropolitane, în frunte cu preotul Dumitru Boca, vicar eparhial, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul catedralei, și arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă.
După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre Sfântul Apostol Andrei și misiunea de încreștinare a poporului român. Ierarhul a explicat că, citind Sfânta Scriptură, descoperim credința cea adevărată pe care trebuie să o păstrăm și să o propovăduim și altora. La finalul predicii sale, Episcopul Timotei i‑a îndemnat pe credincioși să‑L mărturisească pe Hristos nu doar cu vorba, ci și cu fapta, pentru că doar așa se ne vom mântui.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La finalul Sfintei Liturghii, clericii și credincioșii clujeni, dar și reprezentanții mai multor instituții l‑au felicitat pe Mitropolitul Andrei cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i‑a transmis chiriarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor încredințați spre păstorire, oferindu‑i în dar un epitrahil și un omofor, precum și un aranjament floral.
Momentul festiv s‑a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate, precum și tuturor celor prezenți, pentru urările făcute cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual.
„Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Evrei, în capitolul 12, versetul 28, zice: «Fiți mulțumitori și dați slavă lui Dumnezeu». Acum eu vă sunt mulțumitor și dau slavă lui Dumnezeu. Cu ani în urmă, a trăit părintele profesor Ilie Moldovan, profesor de morală la Sibiu, și avea o apoftegmă pe care o folosesc foarte des, că mi se pare tare potrivită: «Mulțumim lui Dumnezeu de la cer până la pământ», pentru toate darurile pe care mereu le revarsă peste noi. Din nou, eu vă mulțumesc frățiilor voastre pentru toată dragostea pe care o manifestați participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu noi”, a spus Mitropolitul Andrei.