Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mitropolitul Ardealului a liturghisit la Braşov
Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Braşov şi-a sărbătorit marţi, 8 noiembrie, hramul. Sute de credincioşi au umplut lăcaşul de cult şi curtea acestuia pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi.
Alături de credincioşii braşoveni, la sărbătoare au participat şi reprezentanţi ai Jandarmeriei din Braşov, întrucât instituţia şi-a cinstit ocrotitorii spirituali. Au mai participat la Sfânta Liturghie arhierească autorităţi locale şi judeţene, printre care şi prefectul judeţului Braşov, Ioan Gonţea. Din soborul de preoţi au făcut parte, alături de cei trei slujitori de la biserica braşoveană, protopopul de Braşov, părintele Dănuţ Gheorghe Benga şi alţi preoţi slujitori din oraş şi împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul "Anatoly" din Braşov. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul şi preoţii au oficiat o slujbă de parastas pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii bisericii trecuţi la cele veşnice. Cuvânt despre îngeri În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre ierarhia cerească, despre ajutorul pe care îl oferă îngerii oamenilor şi rolul acestora în lucrarea de mântuire: "Fiecare dintre noi, prin Sfânta Taină a Botezului, am primit un înger ocrotitor. Dumnezeu i-a rânduit pe îngeri în cete, pentru a realiza o unitate sfântă şi o sobornicitate prin Liturghia cerească. Îngerii aduc laudă Preasfintei Treimi împrejurul Tronului ceresc, cântând: "Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot, plin este Cerul şi pămânul de mărirea Lui". După imaginea Liturghiei cereşti, Biserica a realizat şi Liturghia euharistică. Prima triadă de îngeri este alcătuită din cele trei cete îngereşti numite Heruvimi, Serafimi şi Tronuri. Aceştia primesc de la Dumnezeu cuvântul pe care ei îl transmit mai departe celorlalte trei cete îngereşti, din a doua triadă, formată din Domnii, Stăpânii şi Puteri, care fac legătura cu a treia triadă, Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii. Ultimii dintre aceştia sunt cei mai apropiaţi de noi şi îi găsim amintiţi în istoria mântuirii, aducând pe pământ cuvântul lui Dumnezeu". Pr. lect. univ. dr. Stelian Manolache a mulţumit IPS Laurenţiu în numele tuturor preoţilor şi credincioşilor de la biserica braşoveană. Sărbătoarea de la Braşov a continuat cu sfinţirea capelei mortuare a parohiilor ce ţin de Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", zidită într-unul dintre cimitirele oraşului. Capela a fost construită între 2008 şi 2010 şi pictată de pictorul Gabriel Florea.