În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Mitropolitul Ardealului, onorat la Pontul Euxin
La Universitatea "Andrei Şaguna" din Constanţa a avut loc sâmbătă deschiderea festivă a cursurilor noului an universitar 2010 - 2011, urmată de ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi conferirea distincţiei "Spiritul şagunist" părintelui prof. dr. acad. Mircea Păcurariu din Sibiu.
La aceste momente festive au participat distinse personalităţi bisericeşti şi culturale din ţară precum acad. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, acad. Vasile Cândea, vicepreşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii. Înalţii oaspeţi au fost întâmpinaţi în curtea universităţii, în faţa statuii mitropolitului Andrei Şaguna, ridicată în anul 2006, iar în Aula Magna a Universităţii "Andrei Şaguna" a urmat festivitatea deschiderii noului an universitar ce a început cu intonarea imnului şagunist. După cuvântul de deschidere, rostit de rectorul Aurel Papari şi după alocuţiunea Înalt Preasfinţitului Teodosie, părintele acad. dr. Mircea Păcurariu din Sibiu a primit distincţia "Spiritul şagunist" din partea Universităţii constănţene, moment urmat de cuvântul părintelui profesor prin care a elogiat personalitatea de excepţie a marelui mitropolit Andrei Şaguna în viaţa bisericească din Ardeal, legăturile pe care Dobrogea le-a avut cu Transilvania şi rolul ciobanilor din Mărginimea Sibiului în circulaţia cărţilor bisericeşti tipărite la Sibiu de Şaguna. "De la Andrei cel Mare la Andrei cel Sfânt" Momentul acordării titlului de doctor honoris causa Înalt Preasfinţitului Mitropolit Laurenţiu a fost precedat de cuvântul Preasfinţitului Visarion. Tradiţionalul "Laudatio" a fost rostit de rectorul Aurel Papari, după care s-a citit Diploma scrisă în limba latină şi i s-au înmânat apoi Părintelui Mitropolit însemnele oficiale ale titlului academic conferit în acordurile imnului studenţesc "Gaudeamus igitur". IPS Laurenţiu a mulţumit pentru titlul primit şi a prezentat referatul "De la Andrei cel Mare la Andrei cel Sfânt", în care a evocat personalitatea şi activitatea lui Andrei Şaguna. "Stând astăzi lângă statuia mitropolitului Andrei Şaguna din curtea Universităţii, mi-am dat seama de mărimea personalităţii sale ca şi de micimea noastră în faţa unei astfel de personalităţi", a spus Părintele Mitropolit. IPS Laurenţiu a oferit pentru Biblioteca Universităţii câteva lucrări apărute la Editura Andreiana şi tipărite în tipografia întemeiată de Şaguna la Sibiu, între care "Îndrumătorul Bisericesc" şi "Mitropolitul Andrei Şaguna în documentele din Şcheii Braşovului" în patru volume, Sibiu, 2009. (PS Visarion, Episcopul Tulcii)