În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mitropolitul de Irinopoulis, în pelerinaj la mănăstiri din Moldova şi Bucovina
Înalt Preasfinţitul Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopoulis (Tanzania), s-a aflat, de la mijlocul săptămânii trecute, în Moldova, la invitaţia IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Timp de câteva zile, IPS Dimitrios a cunoscut viaţa monahală din câteva mănăstiri moldave.
IPS Dimitrios a fost prezent, alături de IPS Teofan şi PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar patriarhal, sâmbătă, 28 august, la slujba de resfinţire a bisericii parohiale din localitatea Dămuc, Protopopiatul Piatra Neamţ. Duminică a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Secu, alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. IPS Dimitrios a dorit să vadă o mănăstire de maici dintre cele cu obşte mai numeroasă, mai ales că în perioada cât a fost student la Tesalonic a auzit foarte mult vorbindu-se despre mănăstirile Agapia şi Văratec. Auzise mult şi despre Mănăstirea Putna. IPS Teofan alături de IPS Dimitrios au hotărât să viziteze, duminică seara, Mănăstirea Agapia, unde au stat două ore. Duminică, IPS Dimitrios a ajuns la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava. Luni dimineaţa a asistat la slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia s-a împărtăşit, după care a vizitat Mănăstirea Suceviţa. S-a întors în Iaşi şi a făcut o plimbare prin Copou şi pe strada Sărărie. Mitropolitul misionar a povestit despre viaţa în Africa Atât IPS Dimitrios, cât şi delegaţia care l-a însoţit au rămas uimiţi de tot ceea ce au văzut, comparând adesea mănăstirile noastre cu cele din Sfântul Munte Athos. "La mănăstirile pe care le-a vizitat, IPS Dimitrios a fost primit cu multă bucurie. Unii dintre monahi ştiau despre IPS Dimitrios, după ce IPS Teofan a vizitat Tanzania, în luna ianuarie a acestui an, şi l-au aşteptat ca pe o curiozitate pe Mitropolitul misionar care păstoreşte o eparhie în Tanzania. La întâlnirile pe care IPS Dimitrios le-a avut cu monahii sau monahiile din Moldova şi Bucovina, a povestit cum este viaţa în Africa şi care sunt îndatoririle unui misionar. Lucrurile pe care le-a povestit IPS Dimitrios i-a sensibilizat pe mulţi dintre călugări. Unii au hotărât să se roage mai mult pentru cei pe care nu-i pot vedea, care nu se află întotdeauna în imediata vecinătate, pentru cei din Africa. De-a lungul anilor, IPS Dimitrios a contactat mai multe boli (de cinci ori malarie, tifos etc.), pe care le-a tratat în spitalele din Grecia. Călugării au aflat că în Africa mor în fiecare zi aproape 3.000 de copii din cauza bolilor sau a foamei. Adesea pronunţau cuvântul "amazing". Nu s-au aşteptat ca aşezările monahale să fie îngrădite de ziduri groase, aşa cum vedem la mănăstirile din Athos, şi să aibă obşti atât de numeroase. Când am povestit despre nou înfiinţata mănăstire, Sihăstria Putnei, din judeţul Suceava, şi am spus că are 40 de vieţuitori, IPS Dimitrios a rămas, de asemenea, uimit. În zilele noastre, rar mai găseşti în Grecia mănăstiri cu atâţia vieţuitori. Slavă lui Dumnezeu pentru toate", ne-a relatat protos. Nicodim Petre, secretar la Cancelaria eparhială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.