La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Mitropolitul Olteniei la Mănăstirea Prisaca din Craiova
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit miercuri Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Prisaca din Craiova. Din sobor a făcut parte și părintele exarh Grigorie Sandu, stareț al mănăstirii craiovene. Răspunsurile de la strană au fost date de către un grup psaltic coordonat de prof. Victor Șapcă.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre viața aleasă a Sfântului Ierarh Nicolae și de lupta duhovnicească pe care a avut-o față de patimile și răutățile acestei lumi: „De când s-a născut, Sfântul Nicolae a avut o stare sufletească dăruită lui Dumnezeu într-un chip cu totul deosebit de lumea înconjurătoare. Astăzi, când îi cinstim pe sfinți, vedem partea finală a vieții lor, cea de sfințenie, însă trebuie să vedem și nevoințele lor sfinte. Ca om în lumea aceasta, el a avut o luptă cu patimile și cu cel rău. În aceste ispite, Sfântul Nicolae s-a arătat mai tare decât diamantul, deși gândurile au năvălit asupra lui. Pentru noi, cei de astăzi, această luptă este neîncetată, dar cu semnul Sfintei Cruci să alungăm pe necuratul care vrea să facă mult rău sufletului nostru”.