De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mitropolitul Visarion Puiu, comemorat la Bălţi
Joi, 24 februarie, la Bălţi, a avut loc conferinţa cu tema: „Mitropolitul Visarion Puiu - misionar harnic în spațiul basarabean”. Conferinţa s‑a desfăşurat în contextul celei de‑a 26‑a ediţii a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu”, cu genericul „Visarion Puiu - Exilul Mitropolitului Visarion Puiu (1944‑1964)”, manifestaţie organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Episcopia de Bălţi şi Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”.
În cadrul evenimentului au fost susținute o serie de comunicări de către pr. Florin Țușcanu: „Mitropolitul Visarion Puiu „călugărul ostaș” - misionar, ctitor și patriot în Basarabia interbelică”; Mariana Mihalevschi: „Consideraţii privind proprietăţile Episcopiei Hotinului din oraşul Bălţi”; arhim. Andrei Ioniță ‑ „Viața monahală din Basarabia în timpul lui Visarion Puiu”; părintele Roman Botezat - „Lucrarea misionară a Mitropolitului Visarion Puiu în Basarabia”.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de părintele Roman Botezat, consilier cultural, care a vorbit despre importanța reactivării Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului) de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de venirea urmașului canonic al Mitropolitului Visarion Puiu în scaunul episcopal de la Bălți în persoana Preasfințitului Părinte Antonie.
În cadrul conferinței au fost lansate carțile: Aurel Pentelescu, Ionuț‑Constantin Petcu, „Episcopul Dr. Partenie Ciopron. O viață închinată Bisericii și Armatei Române(1896‑1980)”, Editura EDITGRAPH Buzău, și Dumitru Stavarache, „Episcopul Visarion Puiu al Argeșului. Mărturii documentare (1921‑1923)”, Editura EDITGRAPH Buzău.
Conferinţa a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Mitropolit Visarion Puiu, la Biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi.
La final, părintele Forin Țușcanu a înmânat diplome de gratitudine Marianei Mihalevschi, director interimar al Muzeului de Istorie şi Etnografie din municipiul Bălţi, și părinților coordonatori din aparatul administrativ al Episcopiei de Bălți.
Mitropolitul Visarion Puiu (pe numele de mirean Victor Puiu) s‑a născut la 27 februarie 1879, în Paşcani, judeţul Iaşi. A fost primul Episcop al Episcopiei Hotinului, cu reşedinţa la Bălţi (1923-1935). Înainte de a veni la Bălţi, a fost Episcop de Argeş (1921‑1923).
Mitropolitul Visarion Puiu este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924. Cu mari osteneli şi cu sprijin financiar de la Guvernul României, catedrala a fost sfinţită în anul 1935. Vrednicul de pomenire ierarh a dorit ca viitoarea catedrală să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, drepturile şi unitatea poporului nostru românesc”.