De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou la Biserica Icoanei din Capitală
Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhală va fi adusă sâmbătă, 23 martie 2024, la Biserica Icoanei din sectorul 2 al Capitalei. Popasul duhovnicesc face parte din pelerinajul istoric organizat în Arhiepiscopia Bucureștilor în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Cuviosului în București. La această biserică a fost pictat pentru prima dată în Țara Românească chipul sfântului ocrotitor al Cetății Bucureștilor.
Delegația care va aduce moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, va sosi la această biserică la ora 16:10, programul duhovnicesc continuând cu o procesiune în jurul lăcașului de rugăciune cu opriri și ectenii în cele patru laturi, așezarea raclei spre închinare și săvârșirea Tainei Sfântului Maslu.
„Avem bucuria și onoarea ca în acest pelerinaj istoric să fie inclusă și Biserica Icoanei, motivul principal fiind faptul că în anul 1774, pentru primă dată în Mitropolia Ungrovlahiei, a fost pictat chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi în pridvorul acestei biserici. Este prima reprezentare a acestui sfânt în Biserica din Muntenia. Așadar, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ziua de sâmbătă, 23 martie, în jurul orei 16:00, racla cu moaștele Sfântului Ocrotitor al Bucureștilor va poposi la Biserica Icoanei, fiind însoțită de o delegație de la Patriarhia Română. În momentul în care racla va sosi, se va desfășura o procesiune în jurul lăcașului de rugăciune, iar apoi va fi introdusă în biserica parohială, unde se va face o rugăciune de binecuvântare a credincioșilor, enoriașilor și pelerinilor prezenți la acest moment, și un cuvânt de învățătură va fi rostit de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment. Apoi, sfintele moaște vor fi așezate în baldachinul din curtea bisericii, urmând ca toți credincioșii doritori să se poată închina, iar în acest timp în biserică va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu, fiind și Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, a declarat părintele paroh Liviu Nechita, consilier patriarhal, pentru TRINITAS TV.
Racla cu sfintele moaște va rămâne sâmbătă la Biserica Icoanei până la închinarea ultimului credincios.