Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Moaştele martirilor de la Niculiţel, aduse la Moineşti
Biserica "Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon" din incinta Spitalului Moineşti şi-a sărbătorit ieri, 27 iulie, ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, au fost aduse încă de duminică, 24 iulie, de la Mănăstirea Cocoş, moaştele celor patru sfinţi martiri de la Niculiţel - Zotic, Atal, Camasie şi Filip. Manifestarea se înscrie în seria evenimentelor organizate de Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, cu ocazia celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Medicale ale Spitalului, organizată sub patronajul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" Iaşi, al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Colegiului Judeţean al Medicilor din Bacău.
Delegaţia de la Mănăstirea Cocoş, din judeţul Tulcea, condusă de ieromonahul Atanasie Coşmeliuc, delegatul Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcii, şi secretarul Mănăstirii Cocoş, a fost întâmpinată duminică de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Costel Mareş, protoiereul Protopopiatului Moineşti. După ce au participat la slujba Acatistului celor patru sfinţi, credincioşii adunaţi în număr mare la eveniment s-au închinat la moaştele acestora.
Luni şi marţi au fost săvârşite slujba Sfintei Liturghii, Sfântul Maslu şi Vecernia, iar ieri, 27 iulie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, cu prilejul hramului bisericii din incinta spitalului, de către Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi din Protopopiatul Moineşti. După slujbă, cei doi ierarhi au sfinţit Compartimentul de primire urgenţe al spitalului municipal.
"Ne-a ajutat Dumnezeu să venim şi anul acesta cu bucurie în suflet, din Dobrogea aici, la Moineşti, de sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, care este ocrotitorul bisericii spitalului din această localitate. Dacă anul trecut am adus de la Mănăstirea Halmyris moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion pentru a spori bucuria credincioşilor din Moineşti, anul acesta, cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, am venit cu moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, cunoscuţi şi sub numele de Sfinţii Mucenici de la Niculiţel. Ne-am bucurat că, vreme de trei zile, credincioşii din Moineşti şi din împrejurimi au venit aici să se închine la sfintele moaşte, iar Liturghia arhierească săvârşită împreună cu PS Ioachim Băcăuanul a adus multă bucurie în sufletele noastre văzând cei peste 1.000 de credincioşi care au participat în linişte şi în reculegere la slujbă. După cum spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, sfinţii unesc Bisericile, dar unesc şi provinciile noastre creştineşti. Iată, sfinţii din Dobrogea au venit aici să aducă pace şi binecuvântare pentru că Dobrogea este leagănul creştinismului românesc şi un pământ sfânt frământat de sângele martirilor. Ne-a ajutat Dumnezeu ca să putem realiza o înfrăţire în duhul sfinţeniei între Episcopia Tulcii şi Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, între credincioşii noştri din Dobrogea şi credincioşii de aici, din Moineşti, care an de an dau dovadă de dragoste şi de jertfelnicie", ne-a declarat Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii.
O tradiţie crescândă în inimile moineştenilor
Aducerea sfintelor moaşte a devenit deja o tradiţie la Moineşti, prilejuită de sărbătoarea hramului Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon", din incinta spitalului municipal. Astfel, în 2008, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Gheorghiţă Turcu şi a dr. Adrian Cotârleţ, directorul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, au fost aduse moaştele Sfântului Pantelimon, de la Mănăstirea Durău, în 2009, moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, de la o biserică din Protopopiatul Hârlău, iar în 2010 au ajuns în mijlocul moineştenilor moaştele primilor sfinţi cunoscuţi pe teritoriul ţării noastre, Epictet şi Astion, de la Mănăstirea Halmyris din Tulcea. "Ziua Sfântului Pantelimon a devenit o sărbătoare deosebită pentru moineşteni, pentru aceşti credincioşi care încercă să activeze, să păstreze şi să promoveze tradiţiile Ortodoxiei. Iar una dintre aceste tradiţii frumoase ale Ortodoxiei este şi aceea a pelerinajelor care se fac la moaştele sfinţilor, la icoanele făcătoare de minuni, la anumite oaze de spiritualitate, prin care ei doresc să se împărtăşească de harul şi binecuvântarea lui Dumnezeu. De data aceasta, au venit sfinţii, prin moaştele lor, aici în Moineşti, la sărbătoarea Sfântului Pantelimon. Această tradiţie care s-a împropriat aici în ultimii ani este crescândă în inimile oamenilor din Moineşti, care sunt foarte duhovniceşti, şi se reînnoieşte în ciuda vitregiilor vremii. Dăm slavă lui Dumnezeu şi sperăm ca această tradiţie să fie continuată şi, totodată, avem speranţa că Sfântul Pantelimon, al cărui hram este prăznuit cu atâta demnitate creştină, să ne adune în rugăciune şi la anul şi să ne inspire să aflăm posibilitatea ca, pentru următorul hram, să găsim un sfânt martir taumaturg ale cărui moaşte să fie aduse şi aşezate spre închinare credincioşilor de aici, din Moineşti", ne-a spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.