În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Moaștele Sfântului Andrei la hramul Mănăstirii Brazi
Pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei, a fost întâmpinată în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei cu un program liturgic special, numeroșii pelerini care au participat la sfintele slujbe având bucuria de a se închina la cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, aduse de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolitul Patrelor din Grecia. Manifestările prilejuite de pomenirea sfântului ocrotitor al eparhiei au culminat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Mitropolitul grec împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurați de un sobor de clerici, duminică, 22 septembrie, în biserica așezământului monahal situat lângă orașul Panciu din județul Vrancea.
Manifestările dedicate Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi au debutat vineri, 20 septembrie, când delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom, care a însoțit moaștele Sfântului Apostol Andrei, a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău. După oficierea unei slujbe speciale, racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei a fost așezată spre închinare în agheasmatarul catedralei, alături de raclele cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. În continuare, cei doi ierarhi au participat la slujba Vecerniei oficiată de un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Arhiepiscopală, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.
Sâmbătă, 21 septembrie, în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-L iubească pe Dumnezeu mai presus decât orice pe lumea aceasta, asemenea sfinților, dintre care unii şi-au jertfit propria viață pentru credința în Mântuitorul Iisus Hristos, precum Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Ciprian l-a prezentat credincioșilor pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom și a vorbit despre frumoasa lucrare pastoral-misionară pe care acesta o desfășoară în Mitropolia Patrelor încă din anul 2005, dăruindu-i o icoană a Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.
În ziua de pomenire a sfântului ocrotitor al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, delegația condusă de Mitropolitul Patrelor din Grecia a adus moaștele Sfântului Apostol Andrei și la așezământul monahal din apropierea orașului Panciu. Racla a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și așezată spre închinare într-un baldachin din curtea mănăstirii. Odorul duhovnicesc a fost aşezat spre închinare alături de racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, în curtea mănăstirii.
În continuare, cei doi ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârşit Sfânta Liturghie de hram în biserica așezământului monahal, cuvântul de învățătură fiind rostit de Mitropolitul Patrelor, care a spus că învățătura propovăduită de Sfântul Apostol Andrei și de ceilalți Apostoli ai Domnului a înnoit lumea: „Minunea acestei propovăduiri constă tocmai în faptul că ne aflăm cu toții - în întreaga lume ortodoxă - adunați în cadrul Dumnezeieștii Liturghii și ne împărtășim cu același Trup și același Sânge ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Iar pentru aceasta, un singur lucru ne cer Domnul Hristos, Sfinții Apostoli și ceilalți sfinți, printre care se numără și Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, ca învățătura pe care ei ne-au predat-o să o păstrăm în inima noastră. Să nu schimbăm nimic niciodată, pentru că această învățătură este Adevărul, adică Însuși Iisus Hristos - Dumnezeu adevărat și Om adevărat -, Care ne-a spus: «Eu sunt Calea, Adevărul și Viața» (Ioan, 14, 6)”.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat parastasul pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Brazi, mutați la Domnul.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a mulțumit mitropolitului grec pentru aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei, oferindu-i o icoană a Sfântului Teodosie. „Sfântul Apostol Andrei îi iubește pe toți dreptcredincioșii creștini de pretutindeni, inclusiv pe noi, urmașii celor cărora el le-a vorbit despre Hristos. Și cum în Biserică nimic nu este întâmplător, astăzi, în Duminica a 18-a după Rusalii - în care se amintește despre chemarea la apostolat a celor dintâi ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos -, Sfântul Andrei a venit și trupește la noi, spre bucuria clerului, monahilor, monahiilor și credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. De aceea, trebuie să fim recunoscători Bunului Dumnezeu, Mântuitorului Hristos, Preasfintei Sale Maici, Sfântului Apostol Andrei și celorlalți sfinți pe care noi îi cinstim în chip deosebit în eparhia noastră”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
În semn de prețuire, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom i-a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian o bederniță cu chipul Sfântului Apostol Andrei. De asemenea, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a primit din partea maicii starețe Eusebia Tașcă o icoană a Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.