La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ au ajuns la Galaţi
Un moment important din seria evenimentelor liturgice închinate ocrotitorului oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, Sfântul Apostol Andrei, a avut loc duminică, 27 noiembrie. Pe străzile orașului s-a organizat procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor”. Anul acesta au fost aduse spre cinstire moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Mănăstirea Neamț.
Deoarece se împlinesc 30 de ani de când Sfântul Apostol Andrei a fost ales ocrotitor al oraşului Galaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat un amplu program pastoral-misionar, cultural-educaţional şi social-filantropic. Duminică, a avut loc tradiţionala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor”.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost aduse la Galaţi, de la Mănăstirea Neamţ, moaştele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi de către o delegaţie a acestei mănăstiri condusă de părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii.
Racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu monahii şi monahiile de la mănăstirile eparhiei, preoţi, elevi seminarişti, studenţi, copii şi numeroşi credincioşi pelerini.
De aici, după o scurtă rugăciune de mulţumire, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, pelerinii au plecat în procesiune pe Calea Domnească către Catedrala Arhiepiscopală. La intersecţia străzilor Domnească cu Basarabiei au fost aduse de la Reşedinţa Arhiepiscopală şi moaştele Sfântului Apostol Andrei, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Procesiunea a continuat spre Catedrala Arhiepiscopală. În lăcaşul de cult a fost săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor acestei eparhii.
A urmat cuvântul de învăţătură al Arhiepiscopului Dunării de Jos, în care a vorbit despre viaţa aleasă şi activitatea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ.
În continuare, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc a vorbit despre reînnoirea isihastă a monahismului românesc prin lucrarea neobosită a Sfântului Paisie de la Neamț. Părintele stareţ al Mănăstirii Neamţ a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian distincţia eparhială „Crucea Sfântului Apostol Andrei”.
Un grup de copii din Ucraina au interpretat cu multă emoţie câteva cântece închinate Sfântului Paisie, s-au închinat la sfintele moaşte şi au primit iconiţe şi daruri din partea ierarhului Dunării de Jos.
Sfintele odoare au fost aşezate spre închinare pe baldachinul special amenajat în apropierea lăcaşului de cult. Foarte mulţi credincioşi din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila, dar şi din alte judeţe ale ţării, au rămas până târziu în noapte la slujba Privegherii şi apoi la Sfânta Liturghie de noapte săvârşită de chiriarhul locului.