De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale Sfintei Muceniţe Filofteia, la Râmnicu Vâlcea
În această săptămână este prăznuit Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti şi ocrotitor al oraşului Râmnicu Vâlcea. Pentru cinstirea şi sărbătorirea ocrotitorului, Arhiepiscopia Râmnicului organizează o serie de manifestări spiritual-culturale.
Aceste manifestări au început din 21 septembrie, prin organizarea unui triptic spiritual-cultural închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Mănăstirea Hurezi şi prin punerea pietrei de temelie a noii biserici parohiale cu hramul "Sfântul Ierarh Antim Ivireanul" din Râmnicu Vâlcea, eveniment ce a avut loc duminică. Manifestările spiritual-culturale continuă astăzi cu vernisajul expoziţiei "Monahism şi Artă", ediţia a XIII-a, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, în care sunt expuse la Complexul spiritual-cultural "Sfântul Antim Ivireanul" lucrări de artă realizate la mănăstirile şi schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului. Tot astăzi, mai au loc: expoziţia de fotografie "De dragul Părintelui Teofil" la Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" din Râmnicu Vâlcea, de la ora 17.00; etapa eparhială a Concursului naţional "Lăudaţi pe Domnul" care se desfăşoară în Catedrala arhiepiscopală şi la care participă corurile protoieriilor Arhiepiscopiei Râmnicului, ora 18:00, şi concertul susţinut de Corul "Euphonia" al Filarmonicii de Stat din Râmnicu Vâlcea, moment artistic ce are loc la ora 19:00. Mâine, 26 septembrie, ora 16:00, vor fi aduse în Cate-drala arhiepiscopală cinstitele odoare ale Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa, iar după slujba Ve-cerniei cu Litie are loc tra-diţionalul pelerinaj cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul pe străzile oraşului. În ziua de cinstire a ocrotitorului vor fi aduse şi moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, după care va urma Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. (I. Buşagă)