La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost mutate la Mănăstirea Radu Vodă
▲ Pe parcursul perioadei în care Radio Trinitas şi Trinitas TV vor transmite de aici slujbele zilnice, moaştele sfântului vor sta în biserica Mănăstirii Radu Vodă ▲ Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost dăruite patriarhului Teoctist în octombrie 1997 de cardinalul Silvano Piovanelli, Arhiepiscopul Florenţei ▲
Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost purtate, duminică, în procesiune, de la Biserica „Sfânta Ecaterina”-paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, la Mănăstirea Radu Vodă- paraclisul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul”.
Procesiunea, condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a început la ora 18:00. După înconjurarea Bisericii „Sfânta Ecaterina”, PS Episcop Varsanufie împreună cu preoţii slujitori, teologi şi mulţi credincioşi au trecut prin intersecţia Piaţa Unirii, apoi pe străzile Sfânta Ecaterina, Bibescu Vodă şi Radu Vodă, spre Biserica Mănăstirii Radu Vodă.
Sfintele moaşte au fost primite în imnurile Vecerniei, cântate de elevii seminarişti, după care au fost aşezate în biserică, în partea dreaptă, lângă moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul.
O viaţă marcată de purtarea crucii suferinţei
După ce s-a închinat Sfântului Ioan Gură de Aur, PS Varsanufie Prahoveanul a ţinut un scurt cuvânt, în care a precizat că „moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur au fost mutate astăzi (n.r: Duminica Crucii) în Biserica Mănăstirii Radu Vodă, pentru că Sfântul Ioan a trecut la Domnul în ziua Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie), iar viaţa sa a fost o mărturisire. Viaţa sa a fost o împlinire a cuvântului lui Dumnezeu: «Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie». Sfântul Ioan Gură de Aur a avut această cruce grea a suferinţei, fiind exilat de împăraţii timpului său şi murind în exil”, după cum a spus Episcopul-Vicar.
Slujbe transmise de la Mănăstirea Radu Vodă
Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost dăruite patriarhului Teoctist în octombrie 1997 de cardinalul Silvano Piovanelli, Arhiepiscopul Florenţei. Atunci s-a hotărât ca racla cu moaştele marelui predicator al creştinătăţii să fie păstrate în paraclisul Reşedinţei patriarhale, până la zidirea noii Catedrale patriarhale. Anul trecut, la 12 noiembrie, PF Părinte Patriarh Daniel a oficiat sfinţirea noii racle în care au fost aşezate moaştele Sf. Ierarh Ioan Hrisostom, după care acestea au fost mutate în Catedrala patriarhală „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”. A doua zi, pe 13 noiembrie, racla cu moaştele Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur au fost mutate în Biserica „Sf. Ecaterina”, din motive misionare, pentru a se putea restaura pictura.
Moaştele sfântului vor sta în Biserica Mănăstirii Radu Vodă pe parcursul perioadei în care Radio Trinitas şi Trinitas TV vor transmite de aici slujbele zilnice, întrucât Catedrala patriarhală intră în restaurare.
Menţionăm că postul de radio Trinitas transmite, începând de ieri, în fiecare zi Sfânta Liturghie şi Vecernia de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. Excepţie face frecvenţa 92,70 MHz, pe care sunt transmise slujbele oficiate la Catedrala mitropolitană din Iaşi.